~ Genetiikan ihmeitä ja värimuunnosten kauneutta ~

Etusivu ¦ Undulaattini ¦ Tietoa undulaateista ¦ Genetiikka ¦ Värimuunnokset ¦ Poikaset ¦ Kuvia ¦ Linkit  ¦ Sivukartta

 

Crossing over

Crossing-over-ilmiö tapahtuu kahden kromosomin välillä, jossa kaksi kromosomia ovat katkenneet ja yhdistyneet uudeksi alleeliryhmäksi meioosin (sukusolujen syhtyprosessi) ensimmäisessä vaiheessa vastinkromosomien pariutuessa. Crossing over tarkoittaa vapaasti käännettynä: geneettisen ominaisuuden uudelleen yhdistymistä. Crossing overilla muodostuvien geeniryhmien muodostuminen on mahdollista niiden välillä jotka sijaitsevat samassa kromosomissa kaukana toisistaan.

Mahdollisuus saada crossover-undulaatti riippuu geenien lokuksien  (paikka kromosomissa) etäisyyksistä toisistaan. Kromosomin käsivarsien päissä ja näiden keskellä olevilla  on suurempi mahdollisuus crossover-ilmiöön  kuin kromosomin sentromeerin lähellä olevilla. Mitä kauempana risteytyvät geenit ovat toisiaan sitä varmemmin voi sattua crossover. Kohta, jossa kromosomit risteytyvät kutsutaan kiasmaksi.


Alla kuva, jossa koitan kuvata ino-kaneli yhdistelmän syntymistä. Kuvassa kromosomit ovat jakautumisvaiheessa ja siksi muodossa X, vaikka normaalisti ne ovat I-muotoisia. Kuvan sinisessä kromosomissa on ino-geenin paikka merkitty valkoisella pallolla ja kanelin lokus punaisessa keltaisella. Niin kuin näkyy, molemmat geenit ovat eri kromosomeissa.
Kun sitten muodostuu kiasma näiden kahden jakautumisvaiheessa olevan kromomosomin välille, vaihtavat ne palan keskenään, jolloin kromosomin, jossa kaneli geenin lokus, siirtyykin samaan kromosomiin, jossa olemassa myös ino geenin lokus; näin on syntynyt ino-kaneli yhdistelmä. Tämän lisäksi on syntynyt kromosomi, jossa ei olekaan mitään sukupuoleen kytkeytyvää tekijää. Normaalisti tällainen yhdistelmä, jossa koiraalla on eri sukupuolikromosomeissa esim. kaneli ja toisessa ino, tuloksena on kaneli ja ino naaraita ja koiraita, jotka kantavat näistä jompaa kumpaa. Crossing overin tuloksena syntyykin näiden lisäksi ino-kaneli ja normaali naaraita sekä koiraita, joista osalla ei ole mitään sukupuoleen kytkeytyvää tekijää piilevänä sekä koiraita, jotka kantavat ino-kaneli yhdistelmää.

Crossing overin mahdollisuus sukupuoleen kytkeytyneiden geenien välillä.

  • Kanelin ja inon välillä 3%, koska geenit ovat hyvin lähellä toisiaan. Inon ja kanelin crossing over saa aikaiseksi Lacewingin »

  • Lacewingin (kaneli-ino) ja opaalin välillä 32,7 %
  • Kanelin ja opaalin välillä 32,7 %

  • Inon ja opaalin välillä 33 %
  • Kanelin ja slaten välillä n. 5%
  • Opaalin ja Slaten välillä 40,5 %
  • Opaalin ja Texasin clearbodynvälisestä crossing overin mahdollisuudeta ei ole prosenttuaalista tietoa, mutta olen nähnyt opaali-TCB yhdistelmiä paljon ja siksi olettaisin näiden kahden crossing overoituvan helposti.
Minkä tahansa tällaisen yhdistelmän voi siis saada, mikäli koiraalla on perimässään piilevänä kaksi jotain sukupuoleen
kytkeytyvää tekijää ja sillä sattuu meioosissa ilmenemään crossing over.

Crossing over voi toimia myös toiseen suuntaan samoilla prosenttuaalisilla luvuilla niin että yhdistelmä hajoaa sen tuloksena, esim. yhdistelmä ino-kaneli tuottaisikin silloin inoja ja kaneleita.

Kuva: http://www.emc.maricopa.edu/faculty/farabee/biobk/Crossover.gif

Lisää tietoutta sukupuolikromosomissa sijaitsevien geenien crossing overista:

Etusivu ¦ Undulaattini ¦ Tietoa undulaateista ¦ Genetiikka ¦ Värimuunnokset ¦ Poikaset ¦ Kuvia ¦ Linkit  ¦ Sivukartta

Copyright ©    Annica Haga

Kuvien, tekstien tai grafiikan kopiominen ilman lupaa kielletty.

Webdesign by Mia 2006