~ Genetiikan ihmeitä ja värimuunnosten kauneutta ~

Etusivu ¦ Undulaattini ¦ Tietoa undulaateista ¦ Genetiikka ¦ Värimuunnokset ¦ Poikaset ¦ Kuvia ¦ Linkit  ¦ Sivukartta

 

Vihreä ja sininen väri

Kaikki luonnonvaraiset undulaatit ovat vihreitä, joten sininen, kuten muutkin värit, on yksi mutaatio. Ensimmäinen sininen lintu syntyi Belgiassa Brysselissä vuonna 1878 [1]. Sinisen värin aikaan saavia mutaatioita on kaksi sininen mut.1 ja sininen mut.2. Näiden kahden ydistelmä tuottaa sinisen keltamaskisen linnun. 

Vihreä väri linnun höyheniin syntyy höyheniin erittyvän keltaisen psittasiinin ja eumelaniinin höyhenistä meidän silmiin sinisenä näkyvän värin yhteistuloksena. Fenotyypiltään (ulkoasultaan) sininen lintu syntyy, kun alleeli, joka tuottaa keltaisen värin sulkiin, on mutatioitunut niin, että värin tuotto on estynyt ja näkyviin tuleekin vain eumelaniin höyhenistä heijastuva sininen väri.

Vihreä, eli keltaisen psittasiinin tuottava alleeli, on dominoiva suhteessa mutaatioon, jossa keltaista väriä ei muodostu, eli siniseen. Siniset linnut ovatkin aina homotsygootteja, sillä vain tällöin tämä resessiivinen mutaatio tulee esille. Vihreä lintu voi kantaa tätä mutaatiota perimässään piilevänä, jolloin se on ko. mutaation suhteen heterotsygootti. Tällöin vihreä lintu kantaa kuitenkin vain jompaa kumpaa sinistä mut.1:stä tai sinistä mut.2:sta. Jos vihreä lintu on homotsygootti keltaista väriä muodotavan alleelin suhteen, se ei kanna perimässään piilevänä "sinistä".

Sävyerot

Sinisen ja vihreän värin tummuserot johtuvat muista mutaatioista, joista yleisin on perusväriä tummentava tekijä, joka englannin kielessä tunnetaan dark factorina. Lisäksi tummuuteen vaikuttavat violetti, harmaa (väri saa tämän mutaation kautta myös hieman mattamaisen sävyn), slate sekä anthracite. 

Esimerkkejä periytymisestä

Seuraavassa tarkastellaan sinisen ja vihreän sekä tumman tekijän periytymistä. Vihreä on dominoiva suhteessa siniseen ja tummatekijä (dark factor) suhteessa alleeliin, joka ei tummenna perusväriä. Taulukossa keltaista väriä tuottava alleeli on merkitty S-kirjaimella ja mutaatiota, jossa keltaisen värin tuotto on estynyt, on merkitty pienellä s-kirjaimella.

Lähde:

[1] Didier Mervilde: Chronological list of mutations: http://didiermervilde.bestofbreeds.net/didier/chronolistbudgies.htm

 

Etusivu ¦ Undulaattini ¦ Tietoa undulaateista ¦ Genetiikka ¦ Värimuunnokset ¦ Poikaset ¦ Kuvia ¦ Linkit  ¦ Sivukartta

Copyright ©    Annica Haga

Kuvien, tekstien tai grafiikan kopiominen ilman lupaa kielletty.

Webdesign by Mia 2006