~ Genetiikan ihmeitä ja värimuunnosten kauneutta ~

Etusivu ¦ Undulaattini ¦ Tietoa undulaateista ¦ Genetiikka ¦ Värimuunnokset ¦ Poikaset ¦ Kuvia ¦ Linkit  ¦  Sivukartta


Englantilainen undulaatti


0.1 Harmaa: normaali

Historiaa

Englantilainen muunnos syntyi nimensä mukaan Englannissa. Englantilainen undulaattien kasvattaja Ken Farmer halusi saada undulaattien kaulapilkut ja maskin isommiksi ja jalosti monta sukupolvea omia lintujaan kunnes sai haluamansa näköisen yksilön. Pian tämä uusi muhkeampi undulaatti levisi koko Englantiin ja sieltä Eurooppaan. [1]

Väritys

Englantilaisia on kaikilla värimuunnoksilla.

Ulkonäkö

Englantilainen on kooltaan normaalia australialaista undulaattia huomattavasti kookkaampi. Pään höyhenet  ovat pidemmät sekä pörheämmät saattaen joskus peittää jopa lähes kokonaan undulaatin silmät. Kaulapilkut ovat valtavat verrattuna normaalin australialaisen kaulapilkkuihin ja lisäksi pilkkuja on yleensä enemmän kuin kuusi. Suuren kokonsa vuoksi näiden lintujen on toisinaan raskaampi lentää, ja lentomatka jääkin yleensä lyhyemmäksi kuin normaaalinkokoisten undulaattien. 

Hinta

Hinnaltaan englantilaiset undulaatit ovat 65-100 e riippuen eläinkaupasta ja kasvattajasta. Ulkomailla etenkin Englannissa englantilaisten hinnat ovat huomattavasti alhaisemmat kuin Suomessa, sillä siellä näitä lintuja ja niiden kasvattajia on enemmän. Suomessa englantilaisten undulaattien kasvattajia on harvassa.

Keskellä on nuori harmaa englantilainen undulaatti ja sivuilla kaksi normilintua.

Näyttelyissä

Tätä englantilaista muunnosta sanotaan myös Show-undulaatiksi, koska sitä käytetään Englannissa ja muualla maailmassa näyttelyissä. Jos linnulla on kaulatäpliä enemmän kuin 6 (3 molemmalla puolella), se trimmataan näyttelyä varten nyppäisemällä pinseteillä ylimääreiset täplät pois. Näyttelyitä varten lintu tarvitsee oman pienen näyttelyhäkin, jotta tuomareiden olisi helppo tarkkailla sitä. Suomessa ei järjestetä tällä hetkellä näyttelyitä englantilaisille undulaateille.

Ihanteellinen näyttelylintu

 • Hyvä ryhti, lintu istuu orella noin 30:n asteen kulmassa suorasta.
 • Pyrstön pituus linnun koko pituudesta on noin 35 %:a.
 • Otsaan ei ole "vuotanut" kuviointia, vaan se on puhdas.
 • Jaloissa pitäisi olla kaksi varvasta eteen päin ja kaksi taakse päin, kun lintu istuu orrella.
 • Siivet eivät saisi ylitää toisiaan, vaan niiden pitäisi kulkea suorassa linjassa.
 • Iso ja muhkea maski sekä isot kaulapilkut, riippumatta siitä mistä kulmasta lintua katsoo.
 • Molemmissa silmissä tulee olla valkoinen iiris-rengas (poikkeuksena DEC ja resessiivinen kirjava).
 • Perusvärin ja kuvioiden tulee olla värimunnoksen mukaiset.

Pisteytys (huom. tiedot otettu australialaisten tietojen mukaan)

 • Ruumiin rakenne - max. 60 pistettä (Pituus, tasapaino, kunto, pään koko ja muoto sekä maskin leveys ja syvyys.)
 • Väritys - max. 25 pistettä (Perusvärin syvyys väriin kuuluvalla tavalla.)
 • Kuviot - max. 15 pistettä (Kuviointi väriin kuuluvalla tavalla.)

Alla kuva näyttelyssä voittaneesta clearwingista palkintoineen näyttelyhäkissä. [3]

Kuva: Brasea

Jalostuksen haitat » Feather duster

Feather duster ilmenee lähes yksinomaan Englannissa jalostetuissa näyttelylinnuissa. Lähes aina parhaimmat näyttelylinnut tulevat suvuista, joissa esiintyy feather dustereita.

Normaaleihin höyheniin verrattuna feather dusterin höyhenet ovat kiharat ja kasvavat loputtomasti. Tämän tyyppisten höyhenten takia feather duster ei pysty lentämään eikä liikkumaan kunnolla. Useimmat feather dusterit kuolevat 4-8 kuukauden ikäisinä, mutta voivat hyvässä hoidossa elää vuodenkin ikäisiksi.

Kasvattajat ajattelevat tämän mutaation johtuvan geneettisestä virheestä  linnun resessiivisessä geenissä, joka vastaa höyhenten kasvun säätelystä, feather duster periytyisi näin ollen siis resessiivisesti. [2]

Kuva


Hybridi

Undulaattipiireissä hybrideillä viitataan usein englantilaisen ja australialaisen undulaatin risteytykseen. Tällainen poikanen on usein australialaista isompi ja pörheämpi ikään kuin molempien vanhempien välimuoto. Hybridi termi on kuitenkin harhaanjohtava, sillä hybridi on todellisuudessa kahden eri lajin risteytys, joka ei yleensä ole lisääntymiskykyinen. Englantilaiset ja autralialaiset undulaatit eivät edusta kahta eri lajia, sillä ne saavat lisääntymiskykyisiä jälkeläisiä. Englantilainen voisi kuitenkin olla jalostuksen tuloksena syntynyt rotu, muunnos tai muoto. Rotu tulee esiin populaatiossa, jonka yksilöt kuuluvat samaan lajiin kuin toisenkin populaation yksilöt, mutta jonka yksilöillä on erilaisia ominaisuuksia (Biologia: Geeni ja biotekniikka, WSOY 2004).

Lähde:

[1] Feather Duster »
[2] B.B.C Community Forums Budgerigar FAQs »

Etusivu ¦ Undulaattini ¦ Tietoa undulaateista ¦ Genetiikka ¦ Värimuunnokset ¦ Poikaset ¦ Kuvia ¦ Linkit  ¦ Foorum ¦  Sivukartta

Copyright ©    Annica Haga

Kuvien, tekstien tai grafiikan kopiominen ilman lupaa kielletty.

Webdesign by Mia 2006