~ Genetiikan ihmeitä ja värimuunnosten kauneutta ~

Etusivu ¦ Undulaattini ¦ Tietoa undulaateista ¦ Genetiikka ¦ Värimuunnokset ¦ Poikaset ¦ Kuvia ¦ Linkit ¦ Sivukartta

 

Häkki

Undulaattien lukumäärä määrää kertoo sen, kuinka paljon tilaa ne tarvitsevat. Jos lintuja on kaksi, ne tarvitsevat tietenkin vähemmän tilaa kuin esimerkiksi kymmenen lintua. Suositeltavaa on kuitenkin antaa linnuille mahdollisimman suuri ja suorakaiteen muotoinen häkki, jossa ne pääsevät kunnolla harjoittamaan siipiään. 

Häkin koko

Minimi koko yhden undulaatin häkin mitoille on 70x45x60 cm (korkeus x leveys x pituus). Häkin pinnavälin tulisi olla 1,5 cm, enintään 2 cm. Maa- ja metsätalousministeriön mukaan 16-20 cm kokoisen linnun häkin vähimmäispinta-alan tulee olla 0,31 m2. Jos lintuja on enemmän kuin yksi, pitää jokaiselle parven linnulle jäädä 0,04 m2 tilaa, tällöinkin vähimmäispinta-ala on 0,31m2.  Tällöin kahden undulaatin häkin minimikoko on esim.  100 (pit.) x 50 (lev.) x 80 (kork.) cm. Kuudelle undulaatille sopiva voisi olla 150 (pit.) x 50 (lev.) x 90 (kork.) cm. Häkin voi myös rakentaa itse, jos intoa riittää. Hyviä ohjeita löytyy mm. Papukaija.fi -sivustolta: http://www.papukaija.fi/tee-se-itse.

Huolto

Häkki tulee siivota 1-2 kertaa viikossa riippuen lintujen lukumäärästä ja häkin koosta, ja kerran kuussa pestä kuumalla vedellä jonkin pesuliuoksen kanssa. 

Sijainti

Häkin tulee sijaita paikassa, jossa ei vedä tai aurinko paista koko päivää. Linnut tuntevat olonsa turvalliseksi häkissä, jonka takaseinä ja molemmat sivuseinät on peitetty. Häkkiä vasten oleviin seiniin voi laittaa jotain muovia tai paperia suojaksi ja itse häkin alle muovimattoa tai paperia, sillä tuoreruoista ja linnuista saattaa lentää näihin jätöksiä.  

Kylpeminen

Siksi niiden häkissä olisikin hyvä olla kylpy allas, peseytymistä varten. Jotkut linnut pitävät myös kosteiden salaatinlehtien päällä kylpemisestä. Lintuja voi myös sumuttaa sumutinpullolla samalla, kun ne kylpevät salaatissa.

Sisustus

Häkin voi sisustaa erilaisilla leluilla, mutta tilan sallimissa puitteissa, linnuilla täytyy olla myös tilaa käyttää siipiään. Leluja kannattaa vaihdella silloin tällöin niin kiinnostus leluja kohtaa ei pääse lopahtamaan.

Orret

Häkin orret kannattaa hankkia luonnosta, sillä niitä linnut voivat nakertaa, jolloin niiden nokka ei pääse kasvamaan liian pitkäksi. Valmiista puuorsistakin edes osa kannattaa korvata luonnonorsilla. Soveliaita puulajeja ovat esim. pajujen, haavan, vaahteran ja myrkyttämättömien hedelmäpuiden oksat. Orsien tulisi olla eri paksuisia, jotta linnun jalkalihakset pysyisivät kunnossa. Muista myös katsoa, että orret ovat sen mallisia, että kynnet pääsevät niissä kulumaan, tällöin ei tarvita stressaavia matkoja eläinlääkäriin kynsiä leikkauttamaan. Kun hankit orret luonnosta, muista vuolla veitsellä pois jäkälät ja oksien kuorikerros sekä pestä oikeaan kokoon sahatut orret vielä kuumalla vedellä. Minimimittaisessa häkissä 2-4 ortta yleensä riittää. Orrella istuvan linnun ulosteet eivät saa sotkea alempia orsia tai ruokakuppeja.

Pohjamateriaali 

Ylivoimaisesti halvin, paras ja käytännöllisin materiaali on sanomalehti. Sitä on helppo laittaa paksu nippu häkin pohjalle ja nopeasti kuoria pois päällimmäinen kerros aina tarvittaessa. Sanomalehti imee hyvin kosteuden ja siitä voi tarkkailla onko lintujen uloste normaalia koostumukseltaan. Ainoina haittapuolina sanomalehdillä on että vaaleat linnut saattavat sotkea tuoreista lehdistä painomustetta höyheniinsä ja se, että jotkut linnut erikoistuvat silppuamaan pohjapaperia, jolloin pohja ei säily kauan siistinä. Eläinkaupoissa on myös saatavilla hiekkapaperia tai erilaisia erikoisempia kuivikeaineksia. 

Rakkaus vapauteen

Undulaatit rakastavat lentämistä, joten sopivan kokoisesta häkistä huolimatta, ne nauttivat jos pääsevät kunnolla käyttämään siipiään ja lentämään ympäri huonetta. Luonnossa undulaatit voivat lentää 400 km päivässä ruoan ja veden perässä, joten undulaatit ovat todellakin kehittyneet lentämään. Linnut siis kannattaa päästää ulos häkistä lentämään niin usein kuin vain mahdollista. Sulje ovet ja ikkunat sekä peitä peilit ja akvaario ensilennon ajaksi, jotta linnut oppisivat pitämään niitä esteinä.

Linnuille voi rakentaa luonnosta haetuista isoista oksista myös oman lintupuun, johon undulaatit varmasti menevät vapaana ollessaan. Lintupuun ympärille voi laittaa sanomalehtiä, jolloin jätökset on helpompi kerätä pois.

Lähde:

SPY »
Maa- ja Metsätalousministeriö »

Etusivu ¦ Undulaattini ¦ Tietoa undulaateista ¦ Genetiikka ¦ Värimuunnokset ¦ Poikaset ¦ Kuvia ¦ Linkit ¦ Sivukartta

Copyright ©    Annica Haga

Kuvien, tekstien tai grafiikan kopiominen ilman lupaa kielletty.

Webdesign by Mia 2006