~ Genetiikan ihmeitä ja värimuunnosten kauneutta ~

Etusivu ¦ Undulaattini ¦ Tietoa undulaateista ¦ Genetiikka ¦ Värimuunnokset ¦ Poikaset ¦ Kuvia ¦ Linkit  ¦ Sivukartta

 

Undulaatin hankinta

Noël ja Célian, parhaat kaverukset.

Undulaatit ovat hyvin suloisia lemmikkilintuja, mutta ennen niiden hankintaa sinun tulee kuitenkin miettiä muutamia asioita.

Ennen kuin päätät ostaa undulaatin, on sinun hyvä pohtia, riittääkö sinulla aikaa sille ja mihin voisit viedä linnun hoitoon lomamatkan ajaksi. Linnun kanssa on seurusteltava ja sille on järjestettävä virikkeitä. Häkki on siivottava säännöllisesti ja undulaattia on ruokittava monipuolisesti. Matkalle lähtiessä on linnulle hankittava hoitaja tai hoitopaikka. Jos aikoo pesittää lintuja, tulee siitä paljon lisää vastuuta ja vaivaa. Linnun sairastuessa se on vietävä tarvittaessa eläinlääkärin hoitoon ja sille on hankittava ehkä lääkkeitä. [2]

Vaikka undulaatit eivät ole lemmikkilinnuista äänekkäimpiä, silti kaksi undulaattiakin saa aikaiseksi melkoisesti ääntä ja sotkua. Undulaateista lähtee pölyä, untuvaa, lisäksi siementenkuoria ja ulosteita tulee lattialle lintujen syödessä ja vapaana lentäessä. On hyvä ottaa myös huomioon, että undulaatti on parvilintu ja tarvitsee ehdottomasti lajitoverin. Undulaattia ei saisi koskaan pitää yksin.  Mitä enemmän linnuilla on lajitovereita sitä onnellisempia ne ovat.

Mistä undulaatti?

Undulaatin hankkiminen ei ole vaikeaa, sillä niitä löytyy lähes jokaisesta eläinkaupasta. Kesyn undulaatin saa kaikista varmimmin kasvattajalta, jolloin linnun ikä ja alkuperä ovat tiedossa. Kasvattaja pystyy yleensä antamaan myös hoito-ohjeita sekä kertomaan linnun sukutaustasta. Eläinkaupan linnutkin saa kesyksi, kun sen eteen viitsii nähdä vähän vaivaa. Undulaattien hinnat vaihtelevat 50-80 euron välillä. Kasvattajilla on yleensä halvemmat hinnat. Hintaan vaikuttaa suurimmaksi osaksi linnun väritys sekä joskus myös ikä. Englannissa jalostetut näyttelylinnut ovat sitten jo vielä kalliimpia, niiden hinta voi olla 70-100 euroa riippuen linnun väristä, normaalit vihreät ovat yleensä halvimpia. Undulaattien kasvattajia »

Montako lintua?

Niin kuin aiemmin tuli esille undulaatti on parvilintu ja tarvitsee ehdottomasti lajitoverin seurakseen. Undulaatti selviää kyllä jonkin aikaa yksin, jos sille pidetään seuraa ja sille annetaan virikkeitä. Pidemmällä ajalla yksinäinen undulaatti tulee kuitenkin apaattiseksi kaivatessaan lajitoverin seuraa. Mielestäni undulaatteja pitäisi aina olla vähintään kaksi, mutta tällöinkään linnut eivät pääse toteuttamaan parvikäyttäytymistä.  Jo neljän linnun parvessa (2 naarasta ja 2 koirasta) linnut pääsevät kutakuinkin elämään parvelle tyypillistä elämää, johon kuuluu mm. saippuaoopperamainen käyttäytyminen uusine parin vaihdoksineen (undulaatti ei ole yksiavioinen), yhtäaikaa syöminen, kutsu- ja varoitusääntely sekä niihin reagointi ym. Jos haluat parven, jossa on vain yhtä sukupuolta, suosittelisin koiraita, sillä ne tahtovat parvessakin kokoontua aina yhteen laulelemaan.

Kun olet löytänyt haluamasi linnun,

sinun on hyvä tarkkailla sitä vielä. Terve lintu on pirteä, liikkuu ja ääntelee. Silmät ovat kirkkaat ja avoimet, eikä hengitys rahise tai sieraimista valu nestettä. Höyhenpeite on puhdas ja sileä, etenkin peräaukon tulee olla siisti ja puhdas. Sairas lintu on apaattinen ja nuokkuu höyhenet pörhöllään. Terveetkin linnut tarvitsevat kyllä ajoittain pienet nokoset, mutta viimeistään häiritessä niiden pitäisi piristyä. Normaali terve undulaatti, joka ei siis ole käsikesy, ei anna ottaa itseään kiinni. Laajoja höyhenettömiä alueita ei saisi myöskään olla näkyvissä. Tarkista myös ettei vahanahassa ole kohoumia ja suuria aukkoja, mitkä ovat merkkejä kalkkijalkapunkeista. Jos linnun siipi roikkuu jotenkin ihmeellisesti verrattuna muihin lintuihin, saattaa linnulla olla siivessä murtuma.[1]

Lähde:

[1] SPY »
[2] Undulaatti.com»

Etusivu ¦ Undulaattini ¦ Tietoa undulaateista ¦ Genetiikka ¦ Värimuunnokset ¦ Poikaset ¦ Kuvia ¦ Linkit  ¦ Sivukartta

Copyright ©    Annica Haga

Kuvien, tekstien tai grafiikan kopiominen ilman lupaa kielletty.

Webdesign by Mia 2006