~ Genetiikan ihmeitä ja värimuunnosten kauneutta ~

Etusivu ¦ Undulaattini ¦ Tietoa undulaateista ¦ Genetiikka ¦ Värimuunnokset ¦ Poikaset ¦ Kuvia ¦ Linkit  ¦ Sivukartta

 

Käyttäytyminen


Tässä on joitain undulaattien käyttäytymistapoja, joita selitän sen perusteella, mitä olen undulaatteja tarkkailemalla oppinut.

» Pään työntäminen selkähöyheniä vasten
» Yhdellä jalalla istuminen
» Pörhistäminen
» Höyhenten hoitaminen
» Pään rapsuttaminen
» Siipien ojentaminen
» Nokan aukominen
» Nokan hierominen ortta vasten
» Varpaiden pureminen
» Uhkailu
» Potkiminen
» Varoitushuuto
» Kutsuhuuto
» Toisen linnun rapsuttaminen
» Suukottelu
» Toisen linnun ruokkiminen
» Soidin
» Parittelu



Pään työntäminen selkähöyheniä vasten

Yleensä linnut nukkuvat tässä asennossa, ja undulaatti (varsinkin koiras) saattaa samalla myös laulaa hiljaisella äänellä. Toinen jalka on myös yleensä vedetty höyhenten sekaan ja silmät saattavat olla kiinni. Lintu voi ottaa myös päivällä torkkuja, joten ei kannata huolestua, jos tapaat linnun tässä asennossa päivälläkin. 

Jos lintu on tavattoman paljon tässä asennossa päivän aikana, se voi  olla merkki sairaudesta


Yhdellä jalalla istuminen

Tämä on linnun lepoasento ja merkki siitä, että se on tyytyväinen ja rento. Yleensä pään höyhenet ovat tällöin hieman pörhöllään, silmät saattavat olla ummessa ja lintu tekee narkuttelevaa ääntä nokallaan. Yleensä yhden linnun narskuttelu ääni vaikuttaa myös muuhun parveen niin, että muut saattavat myös levätä ja alkaa tehdä samaa ääntä.


Pörhistäminen

Jos lintu on säikähtänyt jotain, yleensä ensimmäinen merkki siitä, että se on taas rauhoittunut on höyhenten pikainen pörhistys. Undulaatti pörhistää höyheniään myös sulkia hoitaessaan, ja silloin kun sitä sumutetaan vedellä ja se nauttii vesisumutuksesta, tällöin se yritää höyheniä pörhistämällä saada veden ulottumaan kaikkiin höyheniinsä.
Höyheniään lintu pörhistää myös silloin, kun se lepää tai nukkuu. 


Höyhenten hoitaminen


Höyhenten hoitaminen on tärkeää puuhaa linnuille ja se vie useamman tunnin linnun päivästä. Undulaateilla on pyrstön tyvessä rasvarauhanen, josta se ottaa rasvaa ja silottelee sitä yksitellen jokaiseen höyheneen vetäen niitä nokkansa läpi samalla puhdistaen niitä mm. pölystä. Päänsä undulaatti puhdistaa hieromalla sitä suoraa rasvarauhaseen. Yleensä myös pariskunnat puhdistavat toistensa pään höheniä parisuhteen vahvistamiseksi.


Pään rapsuttaminen


Rapsuttaessaan omaa päätään undulaatti ojentaa jalkansa siiven ali, vie sen taakse ja sitten rapsuttaa päätään.

Jos lintu ei yllä jalallaan tai tarjolla on oksa tai orsi johon se saa paremmin raavittua kutiavaa päätään, se hankaa päätään siihen.


Siipien ojentaminen

Nostamalla siipiään undulaatti venyttelee niitä. Undulaatti saattaa venyttää myös toista siipeään aavamalla sen kokonaan taakse päin, samalla se venyttää myös saman siiven jalkaa taakse päin.


Nokan aukominen

Lintu haukottelee aukomalla nokkansa kerran pari oikein isosti auki. Jos lintu aukoo vähän nokkaansa monta kertaa peräkkäin se on peloissaan, mahdollisesti säikähtänyt jotain. Pelokkaan undulaatin koko olemus saattaa ikään kuin huojua samaan tahtiin kuin se aukoo nokkaansa.

Nokan hierominen ortta vasten

Undulaatti puhdistaa nokkaansa hieromalla sitä muutaman kerran molemmilta puolilta ortta vasten. Lisäksi undulaatti irrottaa samalla nokasta hilseilevää pintakerrosta noka kuluessa tasaisesti.


Varpaiden pureminen

Naaraat saattavat purra toisten naaraiden varpaita ja koitaa nokkaista toista tapellessaan keskenään. Yleensä melko pian jompi kumpi antaa periksi ja siirtyy muualle istumaan.

Myös poikaset purevat usein sisarustensa varpaita, mutta tämä jotuu uskoakseni poikasten mielenkiinnosta ja uteliaisuudesta. Sisaruksen varpaat ovat jännän näköiset ja niistä saa nokalla kiinni, lisäksi niitä puremalla saa sisarukselta reaktion.

Uhkailu

Kun joku undulaateista tulee liian lähelle tai ruokakupille yrittää ängetä joku muu lintu, päästää undulaatti sointuvaa hieman tykyttävää räksättävää ääntä, pitää nokkaansa auki ikään kuin valmiina nokkaisemaan ja kohottaa itseään korkeammalle. Yleensä lähelle tulija hieman vetäytyy, mutta saattaa myös nokkaisuvaroituksesta huolimatta koittaa päästä esim. ruokakupille, jolloin joko jo ruokakupilla olija väistyy tai ruokakupille pyrkivä saa tyytyä etsimään toisen ruokakipon.



Potkiminen

Jos taistelu esim. ruokakupilla olemisesta ei pääty nokkimalla niin sitten toinen lintu saattaa laittaa oman jalkansa toisen rinnan päälle ja näin ikään kuin potkaista sitä. Yleensä toinen osa puoli luovuuttaa ja vahvempi saa olla tai pääsee ruokakupille. Joskus, mutta mielestäni harvemmin, tappelu voi jatkua hetken niin että molemmat "potkivat" toisiaan.


Varoitushuuto

Undulaatit varoittavat toisiaan korkealla ja kimeällä äänellä, se on varmasti korkein ääni, mikä undulaateista lähtee. Varoitushuuto saa koko parven valppaaksi;  ne hiljenevät ja tarkkailevat ympäristöä. Tällaiseen saattaa törmätä kotona ihan, vaikka huoneessa ei liikkuisi mikään, mutta undulaatti on kuitenkin huomannut jotain varoittamisen arvoista. Tämä on tärkeä ominaisuus etenkin luonnossa, jossa huudolla voi varoittaa koko parvea vaarasta.


Kutsuhuuto

Kutsuhuuto kuulostaa samalta kuin varoitushuuto. Jos undulaati eksyy parvestaan, se kutsuu puolisoaan, joka vastaa sille samanlaisella äänellä. Tätä vuoropuhelua voi jatkua niin kauan, kunnes puolisot löytävät taas toisensa tai eksynyt löytää parven.


Toisen linnun rapsuttaminen

Noël ja Célian, parhaat kaverukset.


Pariskunnat tai hyvät ystävykset (kaksi koirasta, kaksi naarasta tai nuoret sisarukset) rapsuttavat toistensa pään ja kaulan höyheniä ystävyys-/parisiteiden vahvistamiseksi. Rapsutettava osapuoli kääntelee päätään sen mukaan, mistä haluaa itseään rapsutettavan. Koska undulaatit eivät pysty itse puhdistamaan omian pään höyheniään, on tämä tärkeää undulaateille myös puhdistuksen kannalta.


Suukottelu

Pariskunnat vahvistavat suhteitaan myös suukottelua muistuttavalla tavalla, jossa ne hieraisevat pikaisesti nokkiaan vastakkain koiraan pitäessä samalla pientä sirkutusääntä.


Toisen linnun ruokkiminen

Pariskunnissa koiras ruokkii naarasta soitimen ja pesinnän yhteydessä. Olen nähnyt myös, että kaksi koirasta ja samoin pienet vasta pesästä lähteneet tai pesässä olevat poikaset voivat ruokkia toisiaan. Naaras oksentaa ruokaa vain ruokkiessaan poikasiaan.

Oksentaessaan koiras nyökyttää muutaman kerran päätään ja lopulta ennen oksennustaan se tekee nokallaan maiskutusääntä, mikä johtuu siitä, että kuvun ruokaa on tullut sen suuhun. Naaras tietää, milloin koiras aikoo antaa sille ruokaa ja menee pää kallellaan ikään kuin odottavaan asentoon, kunnes koiras antaa ruuan sille.


Soidin

Pesimävireinen koiras soitimella

Undulaatin soitimeen kuuluu rääkäisypainotteista laulua, nokan koputusta, pyörähtelyjä naaraan ympärillä ja ruuan oksentamista naaraan nokkaan.

Soidinta laulavan koiraan pupillit ovat supistuneet, pään  (erityisesti otsan) höyhenet ovat pörhistyneet ja linnun olemus on jäykkä. Koiras aloittaa soitimen laulamalla, minkä jälkeen se naputtaa nokallaan joko naaraan nokkaa aikoakseen ruokkia sitä tai jotain lelua, kalteria tai ortta. Tämän jälkeen se saattaa ruokkia naarasta, tekee kävely tai lento kierroksen palaten naaraan  luo.  Jotkut pesimäintoiset etenkin nuoret koiraat saattavat laittaa jopa jalkaa väkisin naaraan selkään, vaikka naaras ei ole suostunut paritteluun.

Naaras saattaa vastata kosiskeluun mm. sillä, että se pörhistää pään höyheniä, pupillit pienevät ja se saattaa rääkäistä muutaman kerran. Se näyttää miltein samalta kuin koiraan soidin, mutta ei kestä kuin hetken, minkä jälkeen se saattaa mennä paritteluasentoon. Samanlaista käytöstä voi nähdä pesimävireisillä naarailla. Naaras, joka ei ole pesimävireessä tai kiinnostunut koiraasta, saattaa nokkaista soitimella olevaa lähestyvää koirasta.

Koiraat saattavat laulaa soidinta myös toisille koiraille ja olen nähnyt, että jopa omille poikasilleen, kun nämä ovat vasta tulleet pesästä ulos.


Parittelu

Koiraan soidinta seuraa parittelu, mikäli naaras on pesimävireessä ja tarjolla on pesäpönttö pesueen perustamista varten.

Parittelunhaluinen naaras asettuu hieman loivaan U-malliseen asentoon nostaessaan pyrstöään ylöspäin ja kohottaessaan päätään taaksepäin. Koiras nousee naaraan selkään ja pudottautuu lähelle naaraan perää samalla levittäen toisen siipensä naaraan ympärille tukeakseen pysymistään paritteluasennossa. Parittelu kestää muutaman sekunnin ja sen aikana koiras yleensä laulaa naaralle ja saattaa koputella nokallaan naaraan nokkaan. 


Lähde:

Helsingin eläinlääketieteellinen tiedekunta oppimateriaali 2 »


Etusivu ¦ Undulaattini ¦ Tietoa undulaateista ¦ Genetiikka ¦ Värimuunnokset ¦ Poikaset ¦ Kuvia ¦ Linkit  ¦ Sivukartta

Copyright ©   Annica Haga

Kuvien, tekstien tai grafiikan kopiominen ilman lupaa kielletty.

Webdesign by Mia 2006