Luonnonvaraiset undulaatit

Luonnonvaraiset undulaatit elävät Australiassa, jonne ne ovat levittäytyneet itärannikkoa ja Tasmaniaa lukuun ottamatta, undulaatti onkin Australian yleisin papukaijalaji. Kotimaassaan Australiassa undulaatit elävät savannialueilla tuhansien yksilöiden parvissa, jotka vaeltavat jopa monia kymmeniä kilometrejä etsiessään ruokaa sateiden rehevöittämiltä seuduilta. Niiden pääasiallista ruokaa on erilaisten ruohokasvien siemenet sekä hedelmät.

Undulaatit pesivät luonnossa aina, kun ruokaa on tarjolla tarpeeksi. Ne keskeyttävät pesinnän vain pahan kuivankauden ajaksi, jonka jälkeen pesiminen alkaa jälleen. Undulaatit pesivät yhdyskunnittain kaivaen pesäkolonsa vieri viereen lahoihin puihin. Pesinnän aikaan naaraat saattavat syödä myös pieniä hyönteisiä ja hämähäkkejä tarpeellisten valkuaisaineiden saamiseksi. Pesuekoot ovat luonnonvaraisilla undulaateilla paljon suurempia kuin lemmikkiundulaateilla.

Väritykseltään luonnonvaraiset undulaatit ovat vihreitä ja niiden maski on keltainen. Siipiä, selkää ja päätä peittävät mustat kuviot, undulaatin tieteellinen nimi undulatus viittaa juuri näihin mustiin juovallisiin kuvioihin. Jalostuksen avulla on saatu aikaiseksi monen muunkin värisiä lintuja, kuten valkoisia, sinisiä, keltaisia, harmaita, lähes kaiken muun värisiä paitsi punaisia. Luonnonvaraiset undulaatit ovat kooltaan myös pienempiä kuin lemmikkinä pidetyt sukulaisensa.

Lähde: Undulaatit (Immanuel Birmelin ja Annette Wolter)