~ Genetiikan ihmeitä ja värimuunnosten kauneutta ~

Etusivu ¦ Undulaattini ¦ Tietoa undulaateista ¦ Genetiikka ¦ Värimuunnokset ¦ Poikaset ¦ Kuvia ¦ Linkit  ¦  Sivukartta

 

Ruokinta

Undulaattien pääasiallista ruokaa on undulaattien siemensekoitus lisukkeena voi tarjota erilaisia kasvikiksia ja hedelmiä. Siemensekoituksen voi korvata myös hyvänlaatuisella täysravintopelletillä, joka sisältää kaikki tarvittavat vitamiinit. Itse kuitenkin suosittelen  luonnon omia tuoreita kasviksia ja hedelmiä vitamiinien lähteenä.

Undulaatin siemensekoituksen pitäisi koostua suurimmaksi osaksi kanariansiemenistä ja hirssistä. Sekoituksessa on mukana myös rapsia, karstaohdaketta, hamppua, pellavaa ja kaurasuurimoita. Lisäksi linnulle voi antaa päivittäisen aterian yhteydessä kokojyväleipää, keitettyä riisiä, pähkinärouhetta, vähnänalkioita, palkokasveja, vihanneksia, couscousta (johon voi sekoittaa myös esim. omenapilttiä), hedelmiä, keitettyä kananmunaa ja raejuustoa (etenkin sulkasadon aikana kalkkilisänä).

Tuoreruoka

Siementen lisäksi linnuille on hyvä antaa tuoreruokaa: salaattia, basilikaa, lehtipersilijaa, salviaa, pinaattia, viinirypäleitä, omenaa, porkkanaa, paprikaa, tomaattia ym. Vihanneksista etenkin tummat vihreät ja punertavat ovat hyviä, sillä ne sisältävät A-vitamiinin esiastetta, jota linnut saavat yleensä melko vähän siemensekoituksesta. 

Siementen idättäminen

Idätettyjen siementen antaminen undulaateille on hyvin suositeltavaa, nimittäin idätetyissä siemenissä on paljon enemmän ravintoaineita kuin pelkissä siemenissä. Kannattaa säännöllisesti idättää pieni määrä siemeniä, joita sitten tarjoaa linnuille. Täytyy muistaa että itäneet siemenet pilaantuvat nopeasti, ja ne tuleekin poistaa häkistä muutaman tunnin kuluttua tarjolle panosta.

Varsinkin pesiville linnuille idätetyt siemenet ovat lähes välttämättömiä. Pieni määrä siemenseosta sekoitetaan pieneen vesimäärään ja annetaan seistä yön yli. Seuraavina päivinä siemeniä kannattaa huuhtoa puhtaalla vedellä siivilässä. Muutaman päivän kuluttua siemenet ovat alkaneet jo itää ja ne voi antaa undulaateille. Vaikka undulaatit eivät suostuisi syömään muuta tuoreruokaa, idätetyt siemenet yleensä kelpaavat. 

Lintujen kalkin saannista on huolehdittava,
antamalla niille kalkkikiveä, seepiasuomua tai simpukanrouhetta. Olen kuullut, että seepiasuomu voi aiheuttaa pesiville naaraille munimisvaikeuksia, joten pesimäaikaan kannattaa varmuuden vuoksi vaihtaa seepiasuomu tavalliseen kalkkikiveen, jottei mitään vastaavaa pääsisi tapahtumaan. Lintujen häkkiin on hyvä laittaa myös jodikivi, sillä linnut saattavat kärsiä myös jodin puutoksesta. Älä välitä, jos lintusi eivät mene heti innokkaana syömään kalkki- tai jodikiveä, ne tietävät kyllä itse, milloin niiden täytyy syödä sitä.

Lintuhiekka ei ole linnuille mitenkään välttämätöntä ja toisinaan sairas lintu voi syödä sitä stressaantuuneena jopa liikaa, jolloin on vaarana ruoansulatuskanavan tukoksen syntyminen.

Vesi

Vaikka vesi pysyy juoma-automaatissa puhtaana, on joka päivä vaihdettava tilalle raikasta vettä. Veteen voi lisätä säännöllisesti monivitamiinia varsinkin, jos undulaatti ei syö mielellään paljon tuoreruokia.  Linnulle voi tarjota toisinaan myös mehua, johon on helppo lisätä esim. lääkeaineita ja häivyttää sen maku. 

Juoma-automaatiksi suosittelen jyrsijänjuomapuolloa, jossa vesi säilyy pullon sisällä, eikä siihen pääse ilmasta mikrobeja. Tällainen juoma-automaatti kannattaa pestä pulloharjan kanssa, koska pullon molempiin päihin kertyy helposti bakteerien erittämää limaa, jota on muutoin vaikea saada pois. Lisäksi metallinen osa, josta vesi annostellaan kannattaa pestä sisäpuolelta tops-puikon avulla. Koko juoma-automaatti kannattaisi vaihtaa vuoden välein. 

 

Lähde:

SPY »
Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisen tiedekunnan oppimateriaali 2 »

Etusivu ¦ Undulaattini ¦ Tietoa undulaateista ¦ Genetiikka ¦ Värimuunnokset ¦ Poikaset ¦ Kuvia ¦ Linkit  ¦ Sivukartta

Copyright ©    Annica Haga

Kuvien, tekstien tai grafiikan kopiominen ilman lupaa kielletty.

Webdesign by Mia 2006