~ Genetiikan ihmeitä ja värimuunnosten kauneutta ~

Etusivu ¦ Undulaattini ¦ Tietoa undulaateista ¦ Genetiikka ¦ Värimuunnokset ¦ Poikaset ¦ Kuvia ¦ Linkit  ¦  Sivukartta


Sukupuolen erottaminen

Undulaattien sukupuolen erottaa nokan yläpuolella olevan vahanahan väristä.

Koirailla vahanahka on sininen, tummanpunertavan violetti tai voimakkaan vaaleanpunainen. Vaaleanpunainen vahanahka on mm. resessiivisillä kirjavilla ja hyvin kirjavilla, esim. homotsygooteilla Australian kirjavilla. (Kuvissa vaalea alue salaman aikaan saamaa, väri on todellisuudessa violetti.) 

Naaraillavahanahka on enemmän tai vähemmän ruskea, valkoinen tai hyvin vaaleansinertävä. Pesimäaikaan naaraan vahanahka on vaaleampi ja sileämpi, mutta vahanahan väri ei silti muutu välttämättä pesimävireyden takia ruskeammaksi niin kuin usein väitetään. Minulla pesi pari kertaa yksi naaras, jonka vahanahka säilyi koko pesinnän ajan hyvin vaaleansinertävänä.  Vanhoilla koirailla vahanahan väri voi muuttua ruskeaksi iän myötä.


     
 

Nuoret undulaatit

Koiraat

Nuorilla undulaatti koirailla vahanahka on tavallisesti tasaisen ja voimakkaan vaaleanpunainen. Hyvin vaaleilla värimuunnoksilla, kuten inoilla (albinot ja lutinot), resessiivisillä kirjavilla, falloweilla, lacewingeilla, ja mustasilmillä (DEC, eli dark-eyed clear), koiraiden vahanahka säilyy aikuisenakin roosanvärisenä. Myös homotsygoottisten Australian kirjava koiraiden vahanahka säilyy voimakkaan vaaleanpunaisena koko elämän ajan saaden iän myötä kuitenkin hieman lilahtavan vivahteen.


Naaraiden vahanahka on vaaleamman vaaleanpunainen kuin koiraiden, ja vaaleampi nimen omaan sieranten kohdalta. Naaraan vahanahka voi olla myös lähes valkoinen tai jopa hieman vaaleansinertävän valkoinen.


   

 

Etusivu ¦ Undulaattini ¦ Tietoa undulaateista ¦ Genetiikka ¦ Värimuunnokset ¦ Poikaset ¦ Kuvia ¦ Linkit  ¦   Sivukartta

Copyright ©    Annica Haga

Kuvien, tekstien tai grafiikan kopiominen ilman lupaa kielletty.

Webdesign by Mia 2006