~ Genetiikan ihmeitä ja värimuunnosten kauneutta ~

Etusivu ¦ Undulaattini ¦ Tietoa undulaateista ¦ Genetiikka ¦ Värimuunnokset ¦ Poikaset ¦ Kuvia ¦ Linkit ¦ Sivukartta

 

Clearwing

  • englanti: Clearwing
  • ruotsi: Gul- och vitvinge
  • tanska: Lysvinget
  • saksa: Hellflügel

Standardin mukainen clearwing

  • silmät: mustat valkoisella iiris-renkaalla
  • poskilaikut: violetit tai tummansiniset
  • poskitäplät: 6 kpl väriltään hyvin vaalean harmaat, melaniinia saisi olla vain 5-10% 
  • perusväri: voimakkaan sininen tai vihreä
  • kuviointi: hyvin vaalean harmaa, melaniinia saisi olla vain 5-10%
  • pyrstö: tummansininen


Tummanvihreä: clearwing
Kuva: Budgerigarrare.com

Ensimmäiset clearwing muunnokset kulkeutuivat vuonna 1934 Australiasta Englantiin, kun Australia päätti antaa silloiselle Englannin kuninkaalle George V:lle lahjaksi kaksi sinistä clearwingin väristä undulaattia, jotka tosin silloin tunnettiin nimellä "kuninkaallinen australialainen". Kuningas oli tuolloin undulaatti yhdistyksen suosija ja kasvatti monen värisiä undulaatteja. Vuonna 1937 clearwing hyväksyttiin virallisesti uudeksi mutaatioksi.

Ulkonäkö

Clearwing -undulaatin perusvärin on oltava hyvin voimakas ja tumma, samoin poskilaikkujen. Siipien kuviota ei ole juurikaan enää näkyvissä, myös kaulatäplät ovat hailakan vaalean harmaat. Linnun koko on suhteellisen pieni verrattuna normaalilintuihin. Clearwingeja sanotaan myös kelta- ja valkosiiviksi.

Alunperin clearwingin kuvio oli puhtaampi, mutta nykyään siinä on enemmän harmautta, ja harvemmin esiintyy alkuperäisessä puhtaassa muodossaan. Clearwingin kuvio tummuu nimen omaan mustakuvioisiin sekoitettuna, ja toisinaan clearwingin kuvio voi esiintyä lähes yhtä harmaana kuin harmaasiivellä.

Periytyminen

Clearwing periytyy resessiivisesti verrattuna normaaleihin undulaatteihin.  Clearwing-alleelit sekä harmaasiipi-alleelit ovat toisiinsa nähden yhteisvallitsevasti, eli kumpikaan ei dominoi toista alleelia. Jos risteytetään harmaasiipi-lintu clearwingin kanssa saadaan tummennettu harmaasiipi (full-body-color greywing), jossa näiden kahden alleelin ominaisuudet ovat yhdistyneet. Clearwing-linnut voivat kantaa perimässään piilevänä ainoastaan dilute-alleelia kaikista harmaasiipi-alleeleista (kts.harmaasiipi), mutta se ei kuitenkaan näy tällöin fenotyypissä.


Lähde:

» Clearwing Budgerigars
» Budgergar Breeders Association: Clearwing


Etusivu ¦ Undulaattini ¦ Tietoa undulaateista ¦ Genetiikka ¦ Värimuunnokset ¦ Poikaset ¦ Kuvia ¦ Linkit  ¦ Sivukartta

Copyright ©     Annika Haga

Kuvien, tekstien tai grafiikan kopiominen ilman lupaa kielletty. 

Webdesign by Annika