Dominoivat kirjavat

  • Silmät: Mustat/Valkoiset iiris-renkaat
  • Poskilaikut: Violetit/ valkoiset
  • Kuviointi: Mustat ja laikukkaat
  • Pyrstö: Valkoinen/ keltainen/ tummansininen
  • Untuva poikasilla: Harmaa/ valkoinen
  • Periytyminen: Dominoiva

Dominoivia kirjavia ovat Australian kirjavat, Clearflight kirjavat, Hollannin kirjava ja Frosted kirjava.

Tunnusomaista dominoivalle kirjavalle on, että sen värialueet ovat hyvin terävät ja selkeät poikkeuksena Frosted. Kuvat sivulla ovat Autralian ja Frosted kirjavista.

Dominoivien kirjavien koiraiden vahanahka on sininen. Yksilöillä, jotka ovat suurimmaksi osaksi valkoisia/keltaisia, vahanahka voi olla myös lila tai vaaleanpunertava.

Australian kirjava

Australian kirjavalla siipien kärjet ja pyrstö ovat yksiväriset sekä niskassa on yleensä keltainen tai valkoinen laikku. Vatsassa on nähtävissä ns. vyönä valkoisena/keltaisena alueena. Joskus tämä on vain muutaman höyhen kokoinen. Toisinaan vyö on niin suuri, että vain kaulassa ja vatsassa on nähtävissä perusväriä ja lintua voisi luulla homotsygootiksi kirjavaksi. Tällöin myös toinen silmä saattaa olla ilman valkoista iiristä.

Clearflight kirjava

Cleaflightilla kirjavuutta on havaittavissa vain siipien kärjissä.

Hollannin kirjava

Hollanin kirjavalla kirjavuus leviää maskista alaspäin, jolloin maskin väritys näyttää valununeen alas päin.

Frosted kirjava

Frosted kirjavilla kirjavuuden rajat ovat epäselvästi rajautuneet. Kirjavuutta esiintyy etenkin rinnassa, siivissä ja niskassa. Kuvio muistuttaa jossain määrin opaaleille tyypillistä kuviointia, sillä normaalikuvioisilla saattaa olla perusväriä siipikuvion seassa. Koirailla on naairaita enemmän havaittavissa kirjavuutta siivissä ja rinnassa. Frosted poikasilla kuvioista on erotettavissa vain vähän niska laikun lisäksi. Sulkasadon myötä kirjavuus tulee myöhemmin selkeämmin esiin.