i

                                       ~ Genetiikan ihmeitä ja värimuunnosten kauneutta ~

Etusivu ¦ Undulaattini ¦ Tietoa undulaateista ¦ Genetiikka ¦ Värimuunnokset ¦ Poikaset ¦ Kuvia ¦ Linkit  ¦ Sivukartta

 

Dominoivat kirjavat

Periytymistapa

Kaikki dominoivat kirjavat periytyvät dominoivasti. Englannissa Australian kirjavaa sanotaan dominoivaksi kirjavaksi, mikä saattaa joskus sekoittaa. Kirjava on ruotsiksi brokig.

Dominoivia kirjavia on olemassa kahta eri tyyppiä, joista Australian kirjava on kaikista yleisin:Australian kirjava
 • englanti: Dominant pied
 • ruotsi: Australisk brokig
 • tanska: Australsk broget 
 • ranska: Pie Australienne

Standardin mukainen Australian kirjava

 • silmät: mustat valkoisella iiris-renkaalla
 • poskilaikut: violetit tai tummansiniset, joukossa voi olla keltaisia tai valkoisia höyheniä
 • poskitäplät: 6 kpl väriltään mustat
 • perusväri: voimakkaan sininen tai vihreä, vatsan kohdalla pitäisi mennä keltainen tai valkoinen "vyö".
 • kuviointi: musta, osa siivestä tulisi olla täysin keltainen tai valkoinen ilman kuviointia sekä niskassa voi olla myös mahdollisesti keltainen tai valkoinen laikku, sen puuttumista ei kuitenkaan lueta virheeksi
 • pyrstö: keltainen, valkoinen, sininen, musta tai näiden yhdistelmä

Heterotsygootti


Kaksi tummanvihreää violetti: Australian kirjavaa (1 tek.)


Tummanvihreä violetti: spangle Australian kirjava (1 tek.)


Vaaleansininen: harmaasiipi Australian kirjava (1 tek.)


Koboltti violetti: harmaasiipi Australian kirjava (1 tek.) ja
Tummanvihreä violetti tai oliivi: Australian kirjava (1 tek.) ja Hollannin kirjava tai resessiivinen kirjava.

Homotsygootti


Malva: Australian kirjava (2 tek.) [Sattaa olla myös Australian ja Hollanin kirjavan tai resessiivisen kirjavan yhdistelmä ja siten homotsygootti kirjava.]


1.0 Tummanvihreä violetti: Australian kirjava (2 tek.) [Sattaa olla myös Australian ja Hollanin kirjavan yhdistelmä ja siten homotsygootti kirjava.] spangle harmaasiipi

Heterotsygootti Australian kirjava

Australian kirjava tunnetaan myös Piebaldina, josta sen alleelimuodolle onkin otettu käyttöön lyhenne Pb.

Tunnusomaista heterotsygoottisille Australian kirjava (1 tek.):lle on, että sen värialueet ovat hyvin terävät, kaulatäplät ovat lähes aina näkyvissä, siivet ovat usein värittömät (valkoiset tai keltaiset) kuten pyrstökin, niskassa on yleensä keltainen tai valkoinen läiskä ja silmissä on valkoinen iiris-rengas. Australian kirjavien untuvat ovat harmaat, ellei ko. linnulla ole myös opaalia, joilla untuva on valkoinen.

Joskus heterotsygoottisten Australian kirjavien vyö on nähtävissä vain hyvin epäselvästi, vain muutama höyhen saattaa olla keltainen tai valkoinen. Toisinaan vyö on niin suuri että vain kaulassa ja vatsassa on nähtävissä perusväriä ja lintua voisi luulla homotsygootiksi Australian kirjavaksi.

Olenkin huomannut, että on olemassa myös heterotsygootteja Australian kirjavia, jotka näyttävät lähes kokonaan homotsygooteilta Australian kirjavilta. Kun Australian kirjavia risteytetään paljon keskenään, niiden kuviointi alkaa hävitä ja lopulta meillä saattaa olla lähes yksivärinen heterotsygootti Australian kirjava. Etenkin homotstgoottien Australian kirjavien olen huomannut saavat vaaleampia heterotsygootteja Australian kirjava poikasia.

Homotsygootti Australian kirjava

Jos Australian kirjava-geeni on linnussa homotsygoottisesti, (2 tek.), kaksinkertaisena "tuplana", lintu on lähes yksivärinen. Australian kirjava (2 tek.):llä perusväriä on nähtävissä vain niskassa tai selkäpuolella lähellä pyrstöä. Uskoakseni linnut, jotka ovat "tupla" Australian kirjavia, ovat myös kookkaita, sillä tällöinhän dominoiva geeni on linnussa kaksinkertaisena, mikä kasvattaa linnun kokoa.  Näiden tupla Australian kirjavien koiraiden vahanahka on lilahtavan viininpunainen. 

Resessiivisen kirjavan yhdistäminen Australian kirjavaan

Tätä ei yleisesti suositella, mutta jos yhdistetaan resessiivinen kirjava ja Australian kirjava, joka kantaa resessiivistä kirjavaa piilossa, tuloksena voi olla homotsygoottinen resessiivinen kirjava Australian kirjavuudella. Tällainen lintu muistuttaa hämmästyttävän paljon homotsygoottista Australian kirjava, koska sillä on vain vähän merkkejä (kuviota ja perusväriä), ja koiraiden vahanahka on myös enemmän pinkinvärinen kuin sinertävä. Silmistä toinen tai molemmat saattavat olla mustat, minkä on resessiiviselle kirjavalle ominaista, mutta ei Australian kirjavalle. Monesti tällainen lintu sekoitetaankin homotygootteihin Australian kirjaviin tai resessiiviseen kirjavaan. Tällainen yhdistelmä muistuttaa myös paljon Hollanin kirjavaa.


Hollannin kirjava

 • englanti: Dutch pied
 • ruotsi: Hollands brokig
 • tanska: Hollands broget
 • ranska: Pies Hollandaises

Standardin mukainen Hollannin kirjava

 • silmät: mustat valkoisella iiris-renkaalla
 • poskilaikut: violetit tai tummansiniset
 • poskitäplät: 6 kpl väriltään mustat
 • perusväri: voimakkaan sininen tai vihreä vatsasta alaspäin, rinnanhöyhenten tulisi olla valkoiset tai keltaiset
 • kuviointi: musta, lentosulat valkoiset tai keltaiset, niskassa on oltava valkoinen tai keltainen laikku
 • pyrstö: keltainen tai valkoinen

Oikealla Hollannin kirjava ja vasemmalla Australian kirjava.

Ulkonäkö

Hollannin kirjavan (eng. Dutch Pied) voi helposti sekoittaa resessiiviseen kirjavaan, sillä nämä kaksi ovat väritykseltään melko paljon toistensa näköisiä, mutta silmistä voi päätellä kumpi  lintu on kyseessä. Tanskan resessiivisellä kirjavalla on musta silmä, mutta Hollannin kirjavalla on valkoinen iiris-rengas silmissään. Hollannin kirjavaa on sanottu joskus Mannermaan clearflight kirjavaksi (eng. Continental Clearflight). Hollannin kirjavalla perusväriä on ainoastaan ruumiin alaosassa ja yläosa on keltainen tai valkoinen. Koiraat ovat yleensä kirjavampia kuin naaraat. Niskalaikku on levinnyt laajalle. Hollannin kirjava on kirjavista linnuista kaikkein harvinaisin.

Hollanin kirjava koiraiden vahanahka on sininen, ainoastaan piilevä resessiivinen kirjava tuo punertavaa väriä vahanahkaan. Piilevä resessiivinen kirjava vie lisäksi höyhenistä kuviointia saaden linnun näyttämään yksivärisemmältä.

Kuviointi saattaa toisilla Hollanin kirjavailla olla mustan ja harmaan sekoitus, väri ikään kuin liukuu kuvioinnissa mustasta harmahtavaan väriin. Tämän huomaa lähinnä vain normaalikuvioisilla Hollanin kirjavilla. Kaikilla Hollanin kirjavilla ei kuitenkaan ole tällaista, vaan kuvio on musta.

Hollannin kirjavien untuvahöyhenet ovat valkoiset, ellei ko. lintu ole opaali, jolloin untuvat ovat myös valkoiset.

Clearflight kirjava

 • englanti: Clearflight pied
 • ruotsi: Clearflight brokig
 • tanska: Clearflight broget

Standardin mukainen clearflight

 • silmät: mustat valkoisella iiris-renkaalla
 • poskilaikut: violetit tai tummansiniset
 • poskitäplät: 6 kpl väriltään mustat
 • perusväri: voimakkaan sininen tai vihreä, ei valkoisia tai keltaisia höyheniä
 • kuviointi: musta, lentosulat valkoiset tai keltaiset, niskassa on oltava valkoinen tai keltainen laikku
 • pyrstö: keltainen tai valkoinen

Ulkonäkö

Clearfightin lentosulat tai joskus jopa koko siipi on täysin valkoinen tai keltainen. Yleensä myös pyrstö on osittain tai täysin valkoinen tai keltainen, ja sillä on valkoinen tai keltainen läiskä niskassa. Vatsasta puuttuu Australian kirjaville tyypillinen vyö. Huomioi, että Australian kirjavien vyö saattaa olla joskus todella olematon, vain muutaman keltaisen/valkoisen sulan kokoinen, mutta silti kyseessä on Australian kirjava. Clearflighteilla ei ole ollenkaan näitä maskin värisiä höyheniä vatsan kohdalla. Silmät ovat normaalit, eli niissä on valkoinen iiris-rengas.  

Clearflight kuuluu Hollanin kirjaviin.

Etusivu ¦ Undulaattini ¦ Tietoa undulaateista ¦ Genetiikka ¦ Värimuunnokset ¦ Poikaset ¦ Kuvia ¦ Linkit  ¦ Sivukartta

Copyright ©    Annika Haga

Kuvien, tekstien tai grafiikan kopiominen ilman lupaa kielletty.

Webdesign by Annika