Fallow

  • Silmät Saksan fallow: Punaiset valkoisella iiriksellä.
  • Silmät Englannin fallow: Punaiset punaisella iiriksellä.
  • Perusväri: Rinnasta ja vatsasta lähes kadonnut. Voimakkaasti esillä selkäpuolella.
  • Poskilaikut: Violetit
  • Kuviointi: Tummanharmaanrusehtava
  • Pyrstö: Tummansiniharmaa
  • Untuva poikasilla: Harmaa
  • Periytyminen: Resessiivinen

Fallow kuuluu undulaattien harvinaisten värimuunnosten joukkoon, ja osittain tähän on syynä sen resessiivinen periytymistapa. Fallow-linnuista yleisimmät ovat Saksan fallow ja Englannin fallow. Nämä mutaatiot jaetaan linnun silmän perusteella: Saksan fallow (silmässä valkoinen iiris rengas) ja Englannin fallow (silmässä punartava iiris rengas). Lisäksi on olemassa Japanin, Skotlannin ja Australian fallow, mutta nämä ovat harvinaisempia enkä ole vielä törmännyt näistä mihinkään muuta kuin mainintana näiden mutaatioiden olemassaolosta. Kaikki fallowit ovat erillisiä mutaatioita, eivätkä siis ole muunnoksia samasta fallow-alleelista. Fallow mutaatiota on kasvatettu vuodesta 1930 lähtien. Ensimmäinen Japanin fallow löydettin vuonna 2003.

Suomessa olen nähnyt muutamia Saksan fallow yksilöitä kasvattajilla, joten fallow sekä fallowta kantavia yksilöitä löytyy Suomesta .

Monta fallow muunnosta

Fallow perusväri on hyvin vaalea (paljon vaaleampi kuin dilutella) lähes valkoinen tai keltainen rinta-vatsapuolelta tummentuen selkää kohti. Perusväriä näkyy kaikkein voimakkaimmin fallowin selässä. Siipienkuviot ovat hyvin tummanharmaanruskeat tummemmat kuin kanelilla. Jalat ovat pinkit ja silmät punertavat valkoisella iiriksellä (Japanin, Australian ja Saksan fallow) tai punaisella iiriksellä (Englannin ja Skotlannin fallow). Falloweille tyypillinen väritys johtuu Saksan fallowilla vähentyneesta entyymien aktiivisuudesta melanosyyttien morfologiassa. Englannin fallowilla puolestaan väri aiheutuu melanosyyttien virheellisestä morfologiasta.

Kaneli fallow kuin lacewing

Kaneliin yhdistettynä fallowin väri vaalenee ja kuviot saavat rusehtavan sävyn, jolloin se muistuttaakin paljon lacewingia.

Fallowien periytyminen

Fallow periytyy resessiivisesti. Eri fallow mutaatioita ei kannata risteyttää keskenään. Esimerkiksi Saksan ja Englannin fallowin risteytyksessä jälkeläiset ovat mustasilmäisiä kantaen Saksan ja Englannin fallowta vain piilevänä. Parhaimmat fallow linnut saadaan risteyttämällä lintu, jolla on fallow piilevänä visuaalisen fallowin kanssa.

NSL-ino (non-sex-linked-ino) ja Saksan fallow

NSL-ino on täysin samanvärin kuin ino punaisine silmineen ja puhtaalla valkoisella/keltaisella perusvärillä, mutta on oma mutaationsa ja periytyy inosta poiketen resessiivisesti. NSL-ino ei ole muunnos inosta, vaan Saksan fallowista. Näiden kahden risteytys tuottaa Saksan fallow lintuja pelkkien mustasilmäisten piilevänä Saksan fallowta kantavien sijaan.

Fallow ja harmaan ei-mutatioitunut geenilokus (G+) (= ei harmaanvärinen)

Harmaa ja harmaanvihreä fallow on erittäin harvinainen yhdistelmä. Tähän on ajateltu syyksi sitä, että fallow ja G+ alleelien lokukset olisivat lähellä toisiaan ja periytyisivät tämän takia yleensä yhdessä. Näistä toista voisi pitää periaatteessa toisen geenimerkkinä tämän ominaisuuden takia. Jos oletetaan, että fallow olisi sidoksissa G+:aan voitaisiin periaatteessa ajatella, että homotsygootin harmaan linnun ei pitäisi kantaa fallowta ollenkaan perimässään piilevänä.