~ Genetiikan ihmeitä ja värimuunnosten kauneutta ~

Etusivu ¦ Undulaattini ¦ Tietoa undulaateista ¦ Genetiikka ¦ Värimuunnokset ¦ Poikaset ¦ Kuvia ¦ Linkit  ¦ Sivukartta

 

Fallow

  • saksa: Falbe

 


Vasemmalla 1.0 koboltti Australian kirjava (1 tek.) Saksan fallow ja oikealla 0.1 vaaleansininen keltanaamio normaali.


1.0 Koboltti: opaali Saksan fallow
Kuva: Pinterest


Fallow kuuluu undulaattien harvinaisten värimuunnosten joukkoon, ja osittain tähän on syynä sen resessiivinen periytymistapa. Fallow mutaatiota on kasvatettu vuodesta 1930 lähtien. Ensimmäinen Japanin fallow löydettin vuonna 2003.

Suomessa olen nähnyt 4 Saksan fallow lintua, joista kaksi olivat sukua toisilleen. Ensimmäiset kaksi Saksan fallow lintua sai pesinnässään Amani Banjo, jolta tuli kasvatuksen tuloksena myös lintuja, joilla tämä oli piilevänä. 

Ulkonäkö

Fallow-linnuilla, jota sanotaan myös haaleaksi, perusväri on hyvin vaalea (paljon vaaleampi kuin dilute-linnuilla) lähes valkoinen tai keltainen vatsapuolelta tummentuen selkää kohti. Perusväri näkyykin kaikkein voimakkaimmin Fallow-linnun selässä. Siipienkuviot ovat hyvin tummanruskeat, tummemmat kuin kaneli-linnuilla. Jalat ovat pinkit, ja silmät ovat tummanpunaiset valkoisella (Japanin, Australian ja Saksan fallow) tai punaisella (Englannin ja Skotlannin fallow) iiris-renkaalla. 

Kaneliin yhdistettynä fallowin väri vaalenee ja muistuttaa lähinnä lacewingia tai inoa. Kaneli fallowin väriritys on lähes valkoinen/keltainen ja erotettavissa on vain haaleat heikot ruskeat kuviot.

Fallowpoikasella on kuoriutuessaan punaiset silmät, eli iho silmien ympäriltä on vaaleanpunertava. Jos isä kantaa ino perimässään piilevänä, voi punasilmäinen poikanen olla myös ino, koska näillä myös punaiset silmät.

Fallow mutaatiot

Fallow-linnuista yleisimmät ovat Saksan fallow ja Englannin fallow. Nämä mutaatiot jaetaan linnun silmän perusteella; Saksan fallow (jolla on silmässä valkoinen iiris-rengas) ja Englannin fallow (jolla on silmässä punartava iiris-rengas). Lisäksi lintujen falloweille tyypillinen väritys johtuu Saksan fallowilla vähentyneesta entyymien aktiivisuudesta melanosyyttien morfologiassa. Englannin fallowilla puolestaan väri aiheutuu melanosyyttien virheellisestä morfologiasta. Lisäksi on olemassa Japanin, Skotlannin ja Australian fallow, mutta nämä ovat harvinaisempia. Kaikki fallowit ovat erillisiä mutaatioita, eivätkä siis ole muunnoksia samasta fallow-alleelista.

Fallow yhdistettynä kaneliin, tuottaa hyvin vaalean lähes lacewignin (ino-kaneli) näköisen yksilön, joka on siis erinäköinen kuin normaali fallow. Nykyään tätä yhdistelmää on tosi harvassa.

Periytyminen

Fallow-alleeli on autosomaali resessiivinen, mikä osaltaan on syynä tämän linnun harvinaisuuteen. Fallow lintujen kasvatus on hyvin haasteellista, sillä hyvien lintujen saaminen voi kestää vuosia. Fallow onkin yksi maailman harvinaisiin kuuluvista mutaatioista.

Saksan ja Englannin fallowta  tai muita eri fallow muotoja, ei kannata risteyttää keskenään, sillä tällaisen parin jälkeläiset ovat mustasilmäisiä ja kantavat piilevänä Saksan tai Englannin fallowin alleelia.

Parhaimmat fallow linnut saadaan risteyttämällä lintu, jolla on fallow piilevänä visuaalisen fallowin kanssa.

NSL-ino (non-sex-linked-ino) ja Saksan fallow

NSL-ino on täysin samanvärin kuin ino punaisine silmineen ja puhtaalla valkoisella/keltaisella perusvärillä. Tällainen alleeli ei sijaitse sukupuolikromosomissa, vaan on muutoin autosomaali resessiivinen ominaisuus. Tämän alleelin geenilokuksesta käytetään merkkiä a. Se on siis eri kuin inoista käytetty ino, mikä tarkoittaa, että nämä ovat kaksi täysin eri mutaatiota, eikä NSL-ino ole syntynyt esim. inosta.  

NSL-inon geenilokus tunnetaan nisäkkäillä c-lokuksena, joka koodaa tyrosinaasia, kuparia sisältävää entsyymiä, joka katalysoi melaniinin muodostumista melanosyyteissä melaniin syntyvaiheen alussa. NSL-inot syntyvät, kun tyrosinaasin tuotanto on estynyt. Pigmenttisolut ovat kyllä olemassa, mutta ne eivät vain toimi.

c-lokus, joka on linnuilla nimetty a-lokukseksi, pystyy muodostamaan multippeleita alleeleja, jotka eivät fenotyypiltää ole yhtä värittömiä. Nämä pitäisi luokitella punasilmäisiksi fallow linnuiksi (Saksan fallow), joilla on harmahtavanruskeat siivet.  Alleeli vaikuttaa melanosyyteihin ja  vain melaniinin tuottoon, ei psittasiiniin. Fallowin testaamiseksi siihen, onko se alleelinen NSL-inon kanssa, suositellaan risteytettäväksi NSL inon kanssa. Jos ensimmäisessä sukupolvessa (F1) kaikki jälkeläiset ovat normaaleita (mustasilmäisiä), on kyseessä jokin muu fallow kuin Saksan fallow, joka on muunnos NSL-inosta. 

Fallow ja dominoivan harmaan ei-mutatioitunut alleeli (G+)

Harmaat ja harmaan vihreä fallow linnut ovat erittäin harvinaisia. Tähän on ajateltu syyksi sitä, että fallow ja G+ alleelien lokukset olisivat lähellä toisiaan ja periytyisivät tämän takia yleensä yhdessä. Näistä toista voisi pitää periaatteessa toisen geenimerkkinä tämän ominaisuuden takia. Jos oletetaan, että fallow olisi sidoksissa G+:aan voitaisiin periaatteessa ajatella, että homotsygootin harmaan linnun ei pitäisi kantaa fallowta ollenkaan perimässään piilevänä.  


Lähde:

Kuva: Fallow Budgerigars

» MUTAVI
» Fallow Budgerigars 
» Didier Mervilde - All about FallowsEtusivu ¦ Undulaattini ¦ Tietoa undulaateista ¦ Genetiikka ¦ Värimuunnokset ¦ Poikaset ¦ Kuvia ¦ Linkit  ¦ Sivukartta

Copyright ©    Annica Haga

Kuvien, tekstien tai grafiikan kopiominen ilman lupaa kielletty.

Webdesign by Mia 2006