~ Genetiikan ihmeitä ja värimuunnosten kauneutta ~

Etusivu ¦ Undulaattini ¦ Tietoa undulaateista ¦ Genetiikka ¦ Värimuunnokset ¦ Poikaset ¦ Kuvia ¦ Linkit  ¦ Sivukartta

 

Half-sider

Half-siderit ovat erittäin harvinaisia, sillä ne ovat steriilejä erikoisuuksia, jotka ovat puoliksi naaraita ja puoliksi koiraita, sillä niiden sukupuolikromosomit ovat XXY tai XXXY.

Ulkonäkö

Väriltään half-siderit ovat sinivihreitä. Sinisen ja vihreän raja kulkee linnun keskeltä ja jakaa sinisen värin linnun toiselle puolelle ja vihreän toiselle. Lintu on väriltään siis kuin puoliksi vihreän linjan lintu ja puoliksi sinisen. Half-sider voi esiintyä kaikilla väreillä ja kuvioinneilla esim. harmaa-harmaanvihreänä, violetti-vihreänä, spanglena, opaalina, harmaasiipenä ym. Half-sider voi olla toiselta puolelta vaikka kaneli ja toiselta normaali. On saatu myös puoliksi feather duster ja puoliksi normaali tyyppinen yksilö, mikä vain kertoo half-sider mutaation erikoisuudesta. Linnun silmät voivat myös olla eri väriset.

Periytyminen

Half-siderin genetiikasta on käyty keskustelua jo monta vuotta sekä esitetty erilasia teorioita, mutta mitään teoriaa ei ole vielä hyväksytty.

John Pilkingtonin mukaan half-siderit syntyvät kehityshäiriöstä, joka ilmenee munan aikasessa kehitysvaihessa, half-sider ei olisi näin ollen perinnöllinen, vaan synnynnäinen. Plkington arvelee, että kyseisen kehityshäiriön voisi aiheuttaa jokin vaurio melanosyyttien kriittisimmässä kehitysvaiheessa alkion hermostopienan (Hermostopiena on alkionkehityksessä tilapäinen rakenne, josta erilaistuu monia soluja kehon eri osiin.) herkässä kudoksessa, vaurioittaen vain sen toista puolta. Kun kehittyvä melanosyyttisolu on vaurioitunut, siitä jakautuneet solut ilmentävät myös tätä vauriota.

Tekijä, joka voisi johtaa melanosyyttien vaurioitumiseen, saattaisi olla munan sisäiset paine-erot tai paikallinen viileneminen alkion kudoksessa. Tällaiset vauriot saattaisivat aiheutua siitä, jos naaras ei istu kunnolla munien päällä, on liian pitkään pois munien päältä tai pieni kolahdus munaan.

Lisäksi on esitetty teoria half-siderin syntymisestä kahden eri tsygootin  fuusioituessa. Tällöin linnussa olisi kahden linnun geenit yhdessä yksilössä.

Mutavin sivuilla on tarkasteltu eri teorioita Half-siderin synnystä (englanniksi) »


Video half-sideristaLinkki ko. linnun kotisivulle »


Lähde:

» Mutavi: Half-sider
» Budgerigars.co.uk » The Half-sider
» Rare and Unusual Parakeet Mutations

Etusivu ¦ Undulaattini ¦ Tietoa undulaateista ¦ Genetiikka ¦ Värimuunnokset ¦ Poikaset ¦ Kuvia ¦ Linkit  ¦ Sivukartta

Copyright ©   Annika Haga

Kuvien, tekstien tai grafiikan kopiominen ilman lupaa kielletty.

Webdesign by Mia 2006