Harmaa

  • Poskilaikut: Siniharmaat
  • Kuviointi: Musta
  • Pyrstö: Musta
  • Untuva poikasilla: Harmaa
  • Periytyminen: Dominoiva

Ensimmäinen harmaa lintu syntyi Australiassa vuonna 1935 ja väriltään se oli harmaanvihreä. Vuonna 1943 harmaa muunnos saatiin myös siniseen linjaan ja samoihin aikoihin syntyi Englannissa myös Englannin resessiivinen harmaa.

Sinisen linjan harmailla undulaateilla on harmaa perusväri ja vihreillä harmaanvihreä. Poskilaikut ovat harmaansiniset ja pyrstö musta tummansinisen sijaan. Harmaanvihreät undulaatit muistuttavat hyvin paljon oliivinvärisiä undulaatteja, joten näitä kahta väritystä voi olla joskus hankala erottaa toisistaan. Oliiviin verrattuna harmaanvihreä on oliivi on hieman tummempi ja vihreämpi. Harmaanvihreissä linnuissa saattaa toisinaan näkyä myös harmaata hohtoa salaman vaikutuksesta. Harmaa tekee vihreästä myös hieman mattamaisen. Pyrstön musta väri on paras indikaattori paljastamaan vihreän linnun harmaanvihreäksi.

Englannin ja Australian resessiivinen harmaa

Harmaasta on olemassa myös kaksi muuta muotoa: Englannin ja Australian resessiivinen harmaa. Nämä ovat niin harvinaisia, että niitä on vaikea löytää maailmalta. Australian resessiivinen harmaa on näistä uusin ja syntyi vuonna 1992. Molempien mutaatioiden uskotaan vaikuttaneet höyhenen rakenteeseen kokonaan tai osittain niin, että väriksi tulee harmaa. Resessiivisen harmaan geenien toimintaa ei vielä tunneta kunnolla.

Resessiivisten harmaiden perusväri on melko vaalea eikä niillä ole dominoiville harmaille tyypillistä sinertävää hohtoa höyhenissään. Poskilaikut ovat vaalean harmaat, samanväriset kuin niiden perusväri. Pyrstön pitkät sulat ovat yläpuolelta satiinin harmaat ja alapuolelta mustat. Siipien kuviot ovat harmaat, eivät mustat niin kuin dominoivilla harmailla. Selkä ja takapuolen höyhenet ovat hohtavammat kuin dominoivilla harmailla.

Resessiivinen harmaa periytyy nimensä mukaan resessiivisesti.