Keltanaamio

  • Poskilaikut: Violetit
  • Kuviointi: Mustat
  • Pyrstö: Tummansininen
  • Untuva poikasilla: Harmaa
  • Periytyminen: Dominoiva

Keltanaamio vaikuttaa pääasiassa sinisiin lintuihin muuttaen normaalisti valkoisen maskin keltaiseksi. Tämä ominaisuus voi olla vain sinisissä linnuissa tuplana (homotsygoottina), vihreissä se voi olla vain yksinkertaisena (heterotsygootisti), joten vihreä lintu voi kantaa tätä ominaisuutta vain piilevänä.

Keltamaski on syntynyt mutaatiossa, joka on vaikuttanut psittasiinin tuottoon. Mutaation ansiosta psittasiinin tuotto on joko vähentynyt tai lisääntynyt. Eri tekijät vaikuttavat puolestaan sen määrään ja leviämiseen linnun maskiin ja kroppaan. Keltaisen värin voimakkuutta vähentävät myös muut pigmenttiä alentavat tekijät, kuten harmaasiipi ja dilute.

Vaaleankeltamaskisen sinisen linnun keltainen väritys tulee sinisen mutaatio 1 ja mutaatio 2:n yhteisvaikutuksesta. Näiden mutaatioiden yhteisvaikutuksesta muodotuvat entsyymit tuottaa jonkin verran keltaista pigmenttiä ja muodostavat keltaisen maskin. Tämän vaikutuksesta syntyy sininen keltanaamio.

Goldenface

Goldenfacen maskin keltainen väritys on hyvin voimakas ja toisinaan se näyttää jopa vihreältä. Keltanaamioisella goldenfacella keltaista pigmenttiä muodostava entsyymi toimii paremmin ja siksi myös väritys on voimakkaampi.

Mutaatio on alunperin brittiläinen, mutta alkuperäinen mutaatio tästä on tiettävästi hävinnyt. Nykyinen muoto on jalostettu Australiassa, minkä takia mutaatio tunnetaan myös Australian keltanaamiona.

Ennen sulkasatoa goldenface poikaset ovat sinisiä ja maskin väritys on haaleampi. Tällöin ne tunnistaakin helposti sinisiksi keltamaskeiksi. Väri kuitenkin voimistuu ja vihertyy iän sekä sulkasatojen myötä. Siniseen mutaatio 2 yhdistettynä lintu saa aikuisena kokonaan vihreä värityksen ja sitä on vaikea erottaa vihreistä. Sinisen mutaatio 1 kanssa väritys valuu iän myötä rintaan, mutta sininen väritys säilyy vatsasta alaspäin.