Lacewing

  • Silmät: Punaiset
  • Poskilaikut: Haaleanvioletit
  • Kuviointi: Haaleanruskea
  • Pyrstö: Haaelanruskea
  • Untuva poikasilla: Valkoinen
  • Periytyminen: Sukupuolisidonnainen

Ensimmäinen lacewing syntyi Englannissa vuonna 1946. Lacewing ei ole oma mutaationsa vaan kahden eri mutaation kanelin ja inon yhdistelmä. Se on syntynyt sukupuolikoromosomien crossing overissa. Crossing overin mahdollisuus inon ja kanelin välillä on 3 %. Kaneli ja ino voivat siis saada lacewing poikasen, vaikka eivät kantaisi lacewingia perimässään piilevänä tai ilmentäisi sitä.

Lacewingille on tyypillistä, että se on perusväriltään kokonaan valkoinen tai keltainen. Siipikuviointi on vaaleanruskea ja silmät punaiset. Poskilaikut lacewingilla ovat haaleanvioletit. Lacewing saattaa muistuttaa hämmästyvän paljon myös Saksan fallowta, mutta eroaa tästä mm. kuvioiden suhteen, jotka ovat fallowilla tummemmat. Saksan fallowin pyrstön väri on sininen tai siniharmaa, kun lacewingilla se on vaaleanruskea. Lisäksi fallowilla on erotettavissa selkeästi perusväriä selkäpuolella.

Lacewing kasvatustyöni

Lacewingit ovat melko harvinaisia, mutta nykyään niitä löytyy jonkin verran myös Suomesta. Yritin osaltani kasvatustyölläni lisätä tämän muunnoksen esiintymistä Suomessa. Vuonna 2012 onnistuin saamaan ensimmäiset poikaset, joista koiraat kantoivat piilevänä lacewing mutaatiota. Poikasista suurin osa päätyi toisille innokkaille kasvattajille, jotka jatkavat lacewing populaation kehittämistä Suomessa. Yksi poikasista päätyi myös Ruotsiin jatkamaan sukua.

Ino-kaneli Crossing Overissa

Crossing overissa ino voi yhdistyä opaalin tai kanelin kanssa niin että yhdistelmä periytyy aina yhdessä ja ilmentää kaikkia värejä. Yhdistelmä ino-kaneli ja ino-kaneli-opaali tuottaa lacewingin.

Texasin Clearbody on mutaatio inosta ja dominoi ino-kanelia. Siksi koiraan ei tarvitse periä kuin toiselta vanhemmalta Texasin Clearbody ja toiselta ino-kaneli ilmentääkseen Texasin Clearbodya.

Ino-kanelin prosenttuaalinen crossing over mahdollisuus on 3 %, ino-kanelin ja opaalin 33 %.