~ Genetiikan ihmeitä ja värimuunnosten kauneutta ~

Etusivu ¦ Undulaattini ¦ Tietoa undulaateista ¦ Genetiikka ¦ Värimuunnokset ¦ Poikaset ¦ Kuvia ¦ Linkit  ¦ Sivukartta

 

Lacewing

  • ranska: ailes en dentelle (= pitsisiipi)


0.1 Sininen: lacewing


0.1 Vihreä: lacewing-opaali (poikanen)

Ensimmäinen lacewing syntyi Englannissa vuonna 1946. Lacewing on oikeastaan kaneli-ino, sillä Lacewing on syntynyt sukupuolikromosomien crossing overissa, jossa  inon ja kanelin geenit ovat yhdistyneet yhdeksi kokonaisuudeksi. Yleensä mukana on myös opaali, jolloin se esiintyy ino-kaneli-opaali yhdistelmänä. Crossing overin mahdollisuus inon ja kanelin välillä on 3 %.

Lacewingit ovat melko harvinaisia, mutta eivät siitä harvinaisimmasta päästä. Olen nähnyt Suomessa 8 kpl lacewing lintuja vuoteen 2011 mennessä harrastukseni aloittamisesta eli 2002 lähtien. Näistä lähes kaikki ovat olleet sinisen linjan lintuja. 

Olen omalla kasvatustyölläni yrittänyt lisätä tämän muunnoksen määrää Suomessa. Vuonna 2012 onnistuin saamaan ensimmäiset poikaset, joista koiraat kantoivat piilevänä lacewing-mutaatiota. Poikasista suurin osa päätyi toisille innokkaille kasvattajille, jotka jatkavat lacewing populaation kehittämistä Suomessa. Yksi poikasista päätyi myös Ruotsiin jatkamaan sukua.

Ulkonäkö

Lacewingille on tyypillistä, että se on  perusväriltään kokonaan valkoinen (siniset) tai keltainen (vihreät). Kuvioit ovat vaalean ruskeat ja silmät ovat punaiset.  Perusväriä, eli sinistä tai vihreää, ei ole näkyvissä, mutta tämän väristä hohtoa linnussa saattaa näkyä. Poskilaikut lacewingilla ovat vaalean violetit. Lacewing saattaa muistuttaa hämmästyvän paljon myös Saksan fallowta, mutta eroaa tästä mm. pyrstön värin suhteen. Lacewingin pyrstö on ruskea kun fallowilla se on sininen tai siniharmaa. Lisäksi fallowilla on erotettavissa selkeästi perusväriä selkäpuolella.

Ino estää lacewingin ruskean värin poistumisen

Ino alleelista käytetään lyhennettä ino, ja tämän lokuksen oletetaan vaikuttavan tyrosinaasin kuljetukseen ja/tai pigmentti jyvästen mallintamiseen. Inoilla on kasvanut tyrosinaasin aktiivisuus ja usein niillä on "näennäinen" kuvio höyhenpeitteessään. Ino alleeli toimii melanosyyteissä ja eikä pysty täysin poistamaan ruskeaa eumelaniinia kaneleista, kun se esiintyy tämä kanssa. 


Periytyminen

Lacewing periytyy sukupuoleen kytkeytyvästi, sillä tämä mutaatioyhdistelmä sijaitsee Z-sukupuolikromosomissa (ihmisen X-kromosomi),  jonka naaraat perivät aina isältään. Lacewingit ovatkin yleensä naaraita, sillä naaras tarvitsee vain yhden sukupuolikromosomin, jossa on ino-kaneli, ilmentääkseen sitä. Koiraan pitää periä ino-kaneli yhdistelmä molemmissa vanhemmiltaan, jotta se tulisi sen fenotyypissä esiin. 

Hyvien lacewing jälkeläisten kasvatuksessa kannattaa käyttää lacewing naarasta ja koirasta, joka kantaa tätä geeniä perimässään piilevänä. Lacewingin jalostuksessa ei suosita inojen ja kaneleiden käyttöä, koska ne haalentavat kuvioita. Hyvällä lacewingilla on voimakkaat ruskeat kuviot eikä perusvärissä ole sinistä/vihreää hohtoa. Perusvärissä esiintyvän hohdon vähentämiseksi kannattaa käyttää lintuja, joilla on tummia tekijöitä, kuten violettia, malvaa tai kobolttia. 

Lacewing geeni, jota koiras kantaa perimässään piilevänä, voi käydä crossing overin läpi, jolloin osa poikasista onkin kaneleita ja osa inoja lacewingin sijaan. Koiraista, joilla on ino ja kaneli piilevänä eri kromosomeissa, saatetaan käyttää nimitystä tyypin I ino-kaneli, vaikka todellisuudessa se ei kanna inon ja kanelin yhdistelmää piilevänä.

Risteytyksiä:

Vanhemmat:

Koiras: Kaneli
Naaras: Ino

Poikaset:

Koiraat:
100 % Normaali (/X1: kaneli, X2:ino) 

Naaraat:
100 % Kaneli
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Vanhemmat:

Koiras: Normaali (X1:ino-kaneli)
Naaras: Opaali

Poikaset:

Koiraat:
50% % Normaali (/X1: ino-kaneli, X2:opaali)
50% Normaali (/X2:opaali)

Naaraat:
50 % Ino-kaneli
50% Normaali
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Vanhemmat:

Koiras: Normaali
Naaras: Ino-kaneli

Poikaset:

Koiraat:
100% Normaali (/X2:kaneli-ino)

Naaraat:
100% Normaali

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Vanhemmat:

Koiras: Kaneli
Naaras: Ino-kaneli

Poikaset:

Koiraat:
100% Kaneli (/X2:lacewing)

Naaraat:
100% Kaneli
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Vanhemmat:

Koiras: Opaali-kaneli
Naaras: Ino-kaneli

Poikaset:

Koiraat:
100% Kaneli (/X1:opaali, X2: lacewing) [todellisuudessa suk.kromos. ovat X1:opaali-kaneli X2:ino-kaneli, visuaaliseksi tulee kaneli -> piileviksi X1:opaali, X2:ino]
 
Naaraat:
100% Kaneli-opaali


  1. Kuva: Darwin's Budgies
  2. oma kuva
  3. oma kuva
» Didier Mervilde: Chronological list of mutations
» Budgerigar Association of America: Lacewing
» MUTAVI: Lacewing


Etusivu ¦ Undulaattini ¦ Tietoa undulaateista ¦ Genetiikka ¦ Värimuunnokset ¦ Poikaset ¦ Kuvia ¦ Linkit  ¦ Sivukartta

Copyright ©    Annika Haga

Kuvien, tekstien tai grafiikan kopiominen ilman lupaa kielletty.

Webdesign by Annika