~ Genetiikan ihmeitä ja värimuunnosten kauneutta ~

Etusivu ¦ Undulaattini ¦ Tietoa undulaateista ¦ Genetiikka ¦ Värimuunnokset ¦ Poikaset ¦ Kuvia ¦ Linkit  ¦ Sivukartta

 

Sininen

Standardin mukainen sininen

  • silmät: mustat valkoisella iiris-renkaalla
  • poskilaikut: violetit tai tummansiniset
  • poskitäplät: 6 kpl väriltään mustat
  • perusväri: voimakkaan sininen
  • kuviointi: musta, kuvioiden joukossa ei saisi olla perusväriä
  • pyrstö: tummansininen

Sinisen linjan eri sävyt:

  • Vaaelansininen (dd)
  • Koboltti (Dd)            
  • Mauve (DD)             

Vaaleansininen

Koboltti

Mauve/Malva

Malva Australian kirjava

Normaaleilla sinisillä linnuilla maski on valkoinen (poikkeuksena keltanaamio) ja selkäkuviot mustat. Sinisillä undulaateilla ei muodostu keltaista pigmenttiä, joten niiden maski ja selän pohjaväri ovat keltaisen sijasta valkoinen (= ei lainkaan pigmenttiä) ja vatsapuoli sinisen eri sävyissä.


Sininen mutaatio 1 (bl1) ja sininen mutaatio 2 (bl2)  ja näiden yhdistelmä eli keltanaamio mut.1 

Sinisen perusvärin aikaan saavia mutaatioita on kaksi; sininen mutaatio 1 ja sininen mutaatio 2.

Sininen mutaatio 1 on mutatioitunut versio vihreiden lintujen keltaista pigmenttiä tuottavasta geenistä, ja tuottaa tästä jonkin verran erilaista entsyymiä. Sininen mut.1 on puutteellinen ja sen takia keltaista väriä ei muodostu (vaikka itse entsyymiä muodostuukin), jolloin tuloksena on sininen lintu valkoisella maskilla.

Sininen mutaatio 2 muodostaa mut.1:n tavoin puutteellista entsyymiä, mikä saa linnun näyttämään siniseltä valkoisella maskilla. Sinisen mut.1 ja mut.2:n entsyymit eroavat toisistaan kuitenkin siinä määrin, että niiden yhteisvaikutus on erilainen. Kunkin mutaation suhteen homotsygootit (bl1/bl1 ja bl2/bl2) voivat muodostaa vain yhtä entsyymiä, mutta näiden kahden heterotsygootti versiolla (bl1/bl2) voi muodostua molempia entsyymejä ja näiden sekamuotoja, jotka puolestaan saavat aikaiseksi keltanaamio mut.1:nä tunnetun vaaleankellertävän maskisen sinisen linnun. Ns. sekamuotoinen entsyymi on toimiva, mutta toimii hyvin heikosti, minkä takia tällaisen linnun maskissa keltaista onkin vain heikosti. Tässä tapauksessa kumpikaan alleeli ei dominoi toista, vaan väri on molempien alleelien yhteisvaikutuksen tulos.

Mauve/Malva 

Mauve (sanotaan myös malvaksi) on sinertävänharmaa, ja sen pysrtö on tummansininen sekä poskilaikut ovat violetit. Mauven voi sekottaa myös toisinaan harmaaseen. Harmaista mauven erottaa parhaiten pyrstönväristä, joka on harmailla musta ja mauvella tummansininen.

Sinisten undulaattien perusvärissä voi olla myös erilaisia vivahde eroja riippuen linnun muista värigeeneistä. Violetti väri on ainakin yksi sellainen, joka muokkaa esimerkiksi vaaleansinistä väriä  tummemmaksi saaden sen näyttämään koboltin ja vaaleansinisen sekoitukselta. Lisäksi esim. harmaasiipi ja kaneli haaleantavat perusvärin voimakkuuttaa noin puolella normaalista. Vieressä olevassa kuvassa on vaaleansinisen linnun höyheniä.


0.1 Koboltti violetti: normaali

Periytyminen

Sininen väri periytyy resessiivisesti vihreään väriin nähden.


» Gene funktion on yellowface budgerigarsEtusivu ¦ Undulaattini ¦ Tietoa undulaateista ¦ Genetiikka ¦ Värimuunnokset ¦ Poikaset ¦ Kuvia ¦ Linkit  ¦ Sivukartta

Copyright © Annica Haga

Kuvien, tekstien tai grafiikan kopiominen ilman lupaa kielletty.

Webdesign by Mia 2006