~ Genetiikan ihmeitä ja värimuunnosten kauneutta ~

Etusivu ¦ Undulaattini ¦ Tietoa undulaateista ¦ Genetiikka ¦ Värimuunnokset ¦ Poikaset ¦ Kuvia ¦ Linkit  ¦ Sivukartta

 

Spangle

 • ranska: Perlée

 • saksa: Spangle (Gesäumt)

Standardin mukainen spangle

 • silmät: mustat valkoisella iiris-renkaalla
 • poskilaikut: violetit tai tummansiniset, joukossa voi olla myös valkoisia höyheniä tai poskilaikut voivat olla täysin valkoiset
 • poskitäplät: 6 kpl väriltään mustat, täplien keskellä valkoinen tai keltainen täplä.
 • perusväri: voimakkaan sininen tai vihreä, homotsygoottisten spangle-lintujen perusvärin tulisi olla täysin valkoinen tai keltainen ilman mitään kuviointeja
 • kuviointi: musta spangle-kuviointi
 • pyrstö: keltainen tai valkoinen

Heterotsygootti spangle


0.1 Vaaleansininen: Spangle (1 tek.)


0.1 Vaaleansininen keltanaamio Spangle (1 tek.) harmaasiipi

Ulkonäkö 

Spanglelinnuilla selkäkuvion höyhenet ovat reunoilta mustat, mutta keskeltä maskin väriset. Poskilaikut, jotka normaalisti ovat undulaateilla siniset tai violetit, saattavat olla kokonaan valkoiset, tai sitten ne ovat osittain siniset ja osittain valkoiset. Kaulatäplät saattavat myös puuttua tai niistä on vain ympyränmuotoiset reunat jäljellä.

Hyvällä spanglella ei ole perusväriä sekoittunut kuvioiden sekaan. Jos linnulle on sekoittunut perusväriä kuvioiden sekaan, sitä esiintyy yleensä niskan ja päälaen alueella sekä siipikuvioihin sekoittuneena. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että tällainen koiras kantaisi opaalia piilevänä. Poikkeuksena spangle opaali, jossa opaali saa aikaan perusvärin ilmenemisen voimakkaasti ja selkeästi siipikuvioissa. Lisäksi hyvällä spanglella kuvio on selkeästi erotettavissa, sillä on myös spangleja, joilla kuvio on todella haalea ja lähes harmaa.

Periytyminen

Silmässä on valkoinen iiris, kuten normaaleilla sinisillä ja vihreillä undulaateilla. Spangle-geeni periytyy puoliksi dominoivasti. Ainoastaan linnut, joilla spangle-geeni on yksinkertaisena, eli heterotsygoottisesti, on spanglekuvio. Spangle ominaisuuden ollessa tuplana, eli homotsygoottisesti, lintu on lähes yksivärinen (valkoinen tai keltainen). "Tupla-spanglet" erottaa inoista siitä, että niillä on mustat silmät, joissa on valkoinen iiris. Koirailla on myös normaali sininen vahanahka, ei roosanvärinen kuten inoilla.

Olen omissa pesinnöissä huomannut (ja kuullut/huomannut myös muilta), että spangle näyttäisi periytyvän erittäin voimakkaasti, vaikka vain toinen vanhemmista olisi heterotsygootti spangle. Nykyisten omien keräämieni tietojeni mukaan joka pesinnässä ainakin 60% poikasista on ollut spangleja. Lotta Leinon eräässä pesinnässä jopa kaikki 5 poikasta olivat spangleja, vaikka risteytettiin heterotygootti spangle ei-spanglen kanssa.

Spangle poikanen

Spangle poikasen erottaa lähes pariviikkoisena normaalista kahden pisimmän pyrstösulkatupen värin perusteella. Normaalilla nämä kaksi tuppea ovat tummat ja spanglella valkoiset/keltaiset. Joillain spangleilla myös selän perusväri on sulassa jakautunut niin että perusväriä on vain sulkien kärjissä ja muutoin sulat ovat valkoiset/keltaiset; sulat siis näyttävät puoliksivärjääntyneiltä. Omat tämän tyyppiset spanglet ovat olleet myös kirjavia, joten en tiedä, esiintyykö tällainen värin ilmeneminen vain spanglen yhdistyessä kirjavaan.

Tämä uusi värimuunnos syntyi erään australialaisen kasvattajan kahdelle spangle undulaatille 1990-luvulla. Tanskan dominoiva muistuttaa myös paljon melanistista spanglea, mutta on kuitenkin eri mutaatio.

Heterotsygootti melanistinen spangle näyttää nuorena todella paljon normaalikuvioiselta (lukuun ottamatta lähes valkoista/keltaista pyrstöä) ja aikuisena tavalliselta spanglelta undulaatilta, jolla tavallista enemmän melaniinia kuvioissa.  Homotsygootin melanistisen spanglen puolestaan voi sekoittaa clearwingiin sen vaaleiden siipien  ja voimakkaan perusvärin takia.

Melanistisen spanglen tutkimuksissa on todettu, että tämän geenin alleeli vaikuttaa fenotyyppiin erilailla riippuen siitä, onko linnulla yksi (heterotsygootti) vai kaksi tällaista alleelia (homotsygootti). 

Heterotsygootti melanistinen spangle on yllä olevien melanististen spangle lintujen näköinen, mutta saa sulkasadon jälkeen normaalin spanglekuvioinnin (ks. alimmat 2 kuvaa).
Homotsygoottilla melanistisella spanglella on lähes puhtaat siivet ja perusväri on lähes yhtä voimakas kuin normaaleilla. Homotsygootti melanistinen spangle muistuttaa siis melkeimpä clearwingia.

Mutaatio 1 on myös yksi melanistinen spangle, mutta erilainen kuin edelliset. Mutaatio 1 melanistinen spangle on heterotsygootin melanistisen spanglen näköinen, mutta on poikaisena jo saman värinen spangle kuin heterotsygootti aikuinen.

Melanistinen spangle periytyy samaan tapaan kuin normaali spangle. 

 Normaali

 Spangle (1 tek.)

 Spangle (2 tek.)

 Normaali

 100% Normaali

 50% Normaali

 50% Spangle

 (1 tek.)

 100% Spangle

 (1 tek.)

 Spangle (1 tek.)

 50% Normaali

 50% Spangle

 (1 tek.)

 25% Normaali

 50% Spangle

 (1 tek.)

 25% Spangle

 (2 tek.)

 50% Spangle

 (1 tek.)

 50% Spangle

 (2 tek.)

 Spangle (2 tek.)

 100% Spangle

 (1 tek.)

 50% Spangle

 (1 tek.)

 50% Spangle

 (2 tek.)

 100% Spangle

 (2 tek.)


 1. oma kuva
 2. Kuva: Brian Sweeting
 3. Kuva: Birds Online
 4. Kuva: Jeff Attwood

 5. Kuva: Jeff Attwood

 6. Kuva: The Australian Budgergar Breeders club: forum 
 7. Kuva: The Australian Budgergar Breeders club: forum

» The  Australian Budgergar Breeders club: forum » melanistic spangle
» Melanistic Spangle


Etusivu ¦ Undulaattini ¦ Tietoa undulaateista ¦ Genetiikka ¦ Värimuunnokset ¦ Poikaset ¦ Kuvia ¦ Linkit  ¦ Sivukartta

Copyright ©    Annica Haga

Kuvien, tekstien tai grafiikan kopiominen ilman lupaa kielletty.

Webdesign by Mia 2006