~ Genetiikan ihmeitä ja värimuunnosten kauneutta ~

Etusivu ¦ Undulaattini ¦ Tietoa undulaateista ¦ Genetiikka ¦ Värimuunnokset ¦ Poikaset ¦ Kuvia ¦ Linkit  ¦ Sivukartta

 

Tanskan dominoiva

Ensimmäisen Tanskan dominoivan sai Aksel Nielsen Hvidovressa Tanskassa vuonna 1992. Kuitenkin suurimman panoksensa tämän mutaation eteen antoi tanskalainen Børge Stenstrup. Hän sai Aksel Nielseniltä muutaman tällaisen ja on työskennellyt siitä lähtien tämän mutaation periytymisen tutkimisessa.  Hän antoi muutaman yksilön jyllantilaiselle kasvattajalle, ja 2005 kolme muuta kasvattajaa ovat saaneet parveensa tätä muunnosta luvaten tutkia sitä.

Maailmassa on myös muissa paikoissa syntynyt vastaavan näköisiä mutaatioita. Esimerkiksi Australiassa Brisbanessa syntyi samantapainen muunnos samoihin aikoihin 1992, mutta se tiettävästi hävisi, koska muunnosta pidettiin huonona spanglena. Jeff Attwoodilla on myös syntynyt Englannissa hieman Tanskan dominoivaa muistuttava muunnos, mutta se eroaa kuitenkin Tanskan dominoivasta ja tunnetaan melanistisena spanglena. Israelissa tunnetaan Cleartail, joka syntyi 90-luvulla Meyer Krut Israelissa Tzipporissa.

Tanskan dominoivalle ei ole vielä määritelty mitään standardeja.
 


Ulkonäkö

Tanskan dominoiva on erinäköinen riippuen siitä, onko se ko. geenin suhteen homo- vai heterotsygootti, mikä on osoitus tämän mutaation dominoivasta periytymistavasta.

Heterotsygootti

Heterotsygootilla, eli ykköstekijäisellä, yksilöllä on monia yhtäläisyyksiä normaalikuvioisen linnun kanssa mm. kaulatäplät ja perusvärin voimakkuus ovat samat.  Kuviointi poikkeaa kuitenkin normaalista ja muistuttaa enemmän spanglekuviointia

Homotsygootti

Homotsygootilla, eli kakkostekijäisellä, yksilöllä ei ole kuviointia tai ne ovat hiemmeän harmaat, mutta perusvärin voimakkuus säilyy miltein samana. Mieleen tulee helposti clearwing ja nämä kaksi saattavatkin helposti mennä sekaisin.

Periytyminen

Tanskan dominoiva periytyy nimensä mukaan dominoivasti, ja koska fenotyypit homo- ja heterotsygoottien välillä eroavat, on muunnos puoliksi dominoiva.Lähde:

» Danish Dominant: en dansk specialitet

Etusivu ¦ Undulaattini ¦ Tietoa undulaateista ¦ Genetiikka ¦ Värimuunnokset ¦ Poikaset ¦ Kuvia ¦ Linkit  ¦ Sivukartta

Copyright © Annica Haga

Kuvien, tekstien tai grafiikan kopiominen ilman lupaa kielletty.   

Webdesign by Mia 2006