~ Genetiikan ihmeitä ja värimuunnosten kauneutta ~

Etusivu ¦ Undulaattini ¦ Tietoa undulaateista ¦ Genetiikka ¦ Värimuunnokset ¦ Poikaset ¦ Kuvia ¦ Linkit  ¦ Sivukartta

 

Värin muodostuminen

Undulaatin värityksen saavat aikaan musta melaniini (eli eumelaniini) ja keltainen psittasiini. Kun auringon valo osuu höyhenien eumelaniiniin, niistä heijastuu vain sinisen spektrin osa. Eumelaniinin heijastaman sininen spektrin yhdistyessä höyhenen kuorikerroksen keltaiseen psittasiiniin lintu näyttää vihreältä. Lisäksi vihreiden ja keltaisten undulaattien päälaen ja poskilaikkujen höyhenet sisältävät fluoresoivia aineita, mikä saa nämä alueet hohtamaan UV-valossa vaaleankellertävinä ja poskilaikut violetinvivahteisina. Sinisillä ja valkoisialla hohtoa ei ole päässä, koska niiden höyheniin ei erity psittasiinia.

Eri värimuunnokset syntyvät, kun mutaatio vaikuttaa joko höyhenen rakenteeseen ja/tai eumelaniinin määrään.

Sininen

Jos lintu ei tuota höyhenen kuorikerrokseen ollenkaan keltaista psittasiinipigmenttiä, linnussa tulee esille vain eumelaniin heijastama sinisen spektrin osa ja lintu on sininen.


Keltainen

Jos puolestaan eumelaniinia ei muodostu (tai sitä muodostuu todella vähän), mutta keltaista pigmenttiä psittasiinia muodostuu höyhenen kuorikerrokseen, on lintu täysin keltainen, esim. vihreä ino (lutino). 
Valkoinen
väri puolestaan muodostuu, kun höyhenen kuorikerrokseen ei muodostu keltaista pigmenttiä eikä ytimeen eumelaniinia, tällöin lintu siis näkyy täysin valkoisena, esim. sininen ino (albino).Harmaa väri  syntyy, kun pigmentin määrä höyhenen ytimessä kasvaa, mutta höyhenen rakenne muuttuu niin että se ei enää heijasta sinistä valoa ja vain osa valosta heijastuu takasin. Harmaa on siis syntynyt höyhenen rakenteen muutoksen tuloksena. Harmaanvärin voimakkuus riippuu siitä, kuinka paljon linnulla erittyy eumelaniinia.


Muita tunnettuja höyhenen rakenteeseen ja pigmentin määrään vaikuttavia mutaatio tyyppejä ovat:
  • Värin laimentuminen (eng. dilution): eumelaniin määrä vähenee osittain (esim. eri harmaasiipisyyden muodot)
  • Leukismi (eng. leucism): eumelaniin on kokonaan vähentynyt koko höyhenytyksestä tai joltain alueelta (esim. kirjavat) 
  • Melanismi: eumelaniin määrän kasvu (esim. blackface)Etusivu ¦ Undulaattini ¦ Tietoa undulaateista ¦ Genetiikka ¦ Värimuunnokset ¦ Poikaset ¦ Kuvia ¦ Linkit  ¦ Sivukartta

Copyright © Annica Haga

Kuvien, tekstien tai grafiikan kopiominen ilman lupaa kielletty.   

Webdesign by Mia 2006