~ Genetiikan ihmeitä ja värimuunnosten kauneutta ~

Etusivu ¦ Undulaattini ¦ Tietoa undulaateista ¦ Genetiikka ¦ Värimuunnokset ¦ Poikaset ¦ Kuvia ¦ Linkit  ¦  Sivukartta

Vihreä

Standardin mukainen vihreä

 • silmät: mustat valkoisella iiris-renkaalla
 • poskilaikut: violetit tai tummansiniset
 • poskitäplät: 6 kpl väriltään mustat
 • perusväri: voimakkaan vihreä
 • kuviointi: musta, kuvioiden joukossa ei saisi olla perusväriä
 • pyrstö: tummansininen

Vihreän linjan eri sävyt:

 • Vaaleanvihreä (dd) 
 • Tummanvihreä (Dd)
 • Oliivi (DD)               
   


1.0 Vaaleanvihreä: normaali

 
1.0 (nuori) tummanvihreä: normaali 
Kuva: undulatprat.no

 
1.0 Oliivi: normaali

Ulkonäkö

Normaaleilla vihreillä undulaateilla on keltainen maski ja mustat selkäkuviot. Luonnonvaraiset undulaatit ovat juuri vaaleanvihreänvärisiä. Vihreillä undulaateilla pohjavärit ovat keltainen ja sininen, jotka yhdessä saavat aikaan ulospäin vihreänä näkyvän värin. Tumman pigmentin aiheuttama selkäkuviointi on mustaharmaa, paikoin selän pohjavärikin näkyy ja aikaansaa tunnusomaisen aaltokuvion päässä ja suomumaisen ulkoasun selässä. Vihreän eri tummuusasteet johtuvat dark factorista, mutta myös violetti tai slate voivat tummentaa perusväriä. Violetti näkyy paikoin sinertävänä hohtona etenkin jalkojen seudun höyhenissä. 

Tyyppi I ja tyyppi II

Joskus tällaiset merkit saattavat hämmästyttää. Merkit kertovat tummanvihreiden lintujen vihreän värin sävystä. Tyypin I linnut ovat syntyneet, kun vaaleansininen ja oliivi ovat risteytyneet, jolloin jälkeläiset ovat tummanvihreä (/sininen) tyyppi I. Tyypin I vihreässä värissä on oliivi sävy. Tyypin II linnut ovat syntyneet, kun vaaleanvihreä ja mauve ovat risteytyneet, jolloin jälkeläiset ovat tummanvihreä (/sininen) tyyppi II. Tyyppi II:n vihreässä värissä on mauve sävy. 

Goldenface yhdistettynä siniseen mutaatio 1:een ei ole vihreä 


0.1 Vaaleansininen (sininen mut.1) goldenface: opaali

Vanha goldenfacelintu muistuttaa väriltää myös paljon vihreää, kun se on yhdistynyt siniseen mutaatio 1:een, mutta tarkemmalla silmäyksellä sen huomaa olevan sinertävämpi ja normaalia hailakamman vihreä, oman arvioni mukaan jopa n. 25 % vaaleampi, mutta voi olla myös hyvin voimakkaan vihreä. Tällainen lintu  EI siis ole vihreän vaan sinisen linjan muunnos. Sinistä väriä tällaisella linnulla on näkyvissä selkeiten jalkojen läheisyydessä ja siipien alla.

Periytyminen

Vihreä periytyy täysin dominoivasti siniseen nähden. Vihreä lintu voi kantaa perimässään piilevänä myös sinisessä linjassa esiin tulevaa keltanaamio geeniä, mutta tällöin vihreä lintu on keltamaskin suhteen heterotsygootti.
Etusivu ¦ Undulaattini ¦ Tietoa undulaateista ¦ Genetiikka ¦ Värimuunnokset ¦ Poikaset ¦ Kuvia ¦ Linkit  ¦ Sivukartta

Copyright © Annica Haga

Kuvien, tekstien tai grafiikan kopiominen ilman lupaa kielletty.

Webdesign by Mia 2006