Violetti

  • Poskilaikut: Violetit
  • Kuviointi: Musta
  • Pyrstö: Tummansininen
  • Untuva poikasilla: Harmaa
  • Periytyminen: Puoliksi doiminoiva

Violettia on toisinaan erittän vaikea erottaa undulaateilta, sillä violetti väri tulee puhtaana esiin vain koboltinvärisissä linnuissa. Mielestäni violetti sävy tulee selkeämmin esille munnoksilla, joilla perusvärin pigmentti on alentunut esimerkiksi harmaasiivellä, kanelilla ja dilutella.

Violetti toimii perusväriä tummentavana tekijänä. Vaaleansinisen violetti tummentaa lähelle koboltin väriä, mutta ei tee siitä kuitenkaan yhtä tummaa. Vaaleansininen violetti muistuttaa vaaleansinisen ja koboltin välimuotoa. Maha on melko vaaleansininen ja violetti tekijä näkyy selkeämmin linnun selkäpuolella, josta on erotettavissa tumma violetinvivahteinen sininen väri. Malavanvärisistä linnuista violetti on erittäin huonosti erotettavissa, eikä violetti väri näy tässä värissä kovin puhtaana, vaikka violetti väri olisi siinä kaksinkertaisena.

Vihreillä linnuilla violetti toimii vain tummentavana tekijänä. Esimerkiksi vaaleanvihreissä linnuissa violetti väri ei tule esille, vaan tummentaa ainoastaan perusväriä, muuttaen perusvärin lähes tummanvihreäksi, joten vaaleanvihreä, jolla violetti -geeni, voi olla vaikea erottaa tummanvihreistä. Vastaavasti tummanvihreän violetti linnun väritys on lähes yhtä tumman kuin oliivin. Yleensä violetti tekijä tekee myös vihreille linnuille violetin- tai sinisenvivahteisia höyheniä lähelle jalkoja.